Mart de Graaf wint Civiprijs met onderzoek op CWI

Mart de Graaf heeft de Civiprijs voor industrieel onderzoek gewonnen, met zijn scriptie `The Quantum Yao Principle', uitgevoerd op het CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. De prijs wordt op 30 november 2001 uitgereikt, en bedraagt 25.000 gulden. Verrassend is dat het onderwerp van de scriptie, quantum computing, zeer fundamenteel van aard is, maar dat dit toch voor de industrieprijs in aanmerking kwam!

Publication date: 11-01-2001

Mart de Graaf heeft de Civiprijs voor industrieel onderzoek gewonnen, met zijn scriptie `The Quantum Yao Principle', uitgevoerd op het CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. De prijs wordt op 30 november 2001 uitgereikt, en bedraagt 25.000 gulden. Verrassend is dat het onderwerp van de scriptie, quantum computing, zeer fundamenteel van aard is, maar dat dit toch voor de industrieprijs in aanmerking kwam! Mart de Graaf is aan de UvA afgestudeerd bij Prof.dr. Harry Buhrman, en is inmiddels als OIO in diens groep op het CWI komen werken. Marts nieuwe onderzoek op het CWI is een NWO-project: `Extending Feasible Computing: Quantum Computing'.

Zoals een klassieke computer met bits werkt zo werkt een kwantum computer met kwantum bits. Een kwantum bit kan in een toestand van zowel 1 als 0 tegelijk zijn. Kwantum computers lossen sommige computationele problemen veel sneller op dan klassieke. Zo kan een kwantum computer zeer efficient getallen ontbinden in zijn priemfactoren. De beste klassieke algoritmen hebben voor dit probleem een exponentiële looptijd.
Voor meer informatie: zie www.cwi.nl/~mgdgraaf/, www.cwi.nl/ins4 en www.hollmij.nl/HMW-Civi.htm.