Nieuwe conceptversie multimediataal SMIL uitgebracht

Op drie augustus heeft het World Wide Web Consortium (W3C) een nieuwe openbare conceptversie van de standaard multimedia-taal SMIL, SMIL Boston, uitgebracht. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en het daaraan gelieerde spin-off bedrijf Oratrix Development hebben hieraan een aanzienlijke bijdrage geleverd.

Publication date: 04-08-1999

Op drie augustus heeft het World Wide Web Consortium (W3C) een nieuwe openbare conceptversie van de
standaard multimedia-taal SMIL, SMIL Boston, uitgebracht. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en het daaraan gelieerde spin-off bedrijf Oratrix Development hebben hieraan een aanzienlijke bijdrage geleverd.

SMIL - uitgesproken als ‘smile’ - staat voor Synchronized Multimedia Integration Language, een platform-
onafhankelijke specificatietaal voor multimedia presentaties op het Internet. Met de nieuwe conceptversie SMIL  Boston wordt het maken van animaties simpeler, doordat een tekst editor gebruikt kan worden in plaats van een speciale mediatool. Gebruikers kunnen ook TV-achtige multimedia presentaties maken.  SMIL Boston is zeer
effectief door het gebruik van herbruikbare modules, die niet steeds opnieuw gedownload  hoeven worden. SMIL  is geschreven in XML. In tegenstelling tot het populaire animated GIF kan de taal  alle formaten aan, ook JPEG en XHTML. SMIL kan worden afgespeeld op een stand-alone browser, of als een plug-in in een HTML-presentatie.
De SMIL standaard wordt voor multimedia wat HTML is voor hypertekst.

SMIL is ontworpen door de W3C werkgroep SYMM, waarvan CWI/Oratrix al vanaf het begin een zeer actief lid is. Een van de successen is de SMIL player ‘GRiNS’, die op het CWI  ontwikkeld is in het kader van het EU-programma ESPRIT. GRiNS wordt nu vercommercialiseerd en verder ontwikkeld door Oratrix Development.
Actieve deelnemers aan de SYMM werkgroep zijn (in alfabetische volgorde): Canon, Compaq, CSELT,
CWI/Oratrix, France Telecom, Gateway,  GLOCOM, Intel, INRIA, Macromedia, Microsoft, NIST, Panasonic, Philips en RealNetworks. SMIL Boston is genoemd naar de stad van de laatste werkgroepbijeenkomst. De eerste versie van SMIL, SMIL1.0,  dateert van juni 1998.

Noot voor de redactie 

World Wide Web Consortium: http://www.w3.org/
De GRiNS player voor SMIL1.0 is te downloaden vanaf http://www.oratrix.com/