Over Centrum Wiskunde & Informatica

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het CWI is opgericht in 1946 en onderdeel van de institutenorganisatie van NWO, NWO-I. Wij zijn gevestigd op het Amsterdam Science Park en hebben een sterke internationale positie. Wereldwijd staan wij bekend om de hoge kwaliteit van ons onderzoek.

Een motor voor ideeën
De kracht van het CWI ligt in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe ideeën, en in de overdracht hiervan naar andere wetenschapsgebieden, de maatschappij en het bedrijfsleven. Ons onderzoek is gericht op maatschappelijke vragen, bijvoorbeeld op het gebied van transport- en communicatienetwerken, internet beveiliging, medical imaging (medische beeldvorming) en intelligente energienetwerken. Onze innovaties vormen een integraal deel van talloze softwareproducten, programmeertalen en internationale standaarden.

Een internationaal netwerk
CWI ligt in het hart van het Europese onderzoek in wiskunde en informatica. Veel onderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van nationale en internationale programma’s waaronder EU Horizon2020 en EIT Digital. CWI heeft nauwe banden met het (inter-) nationale bedrijfsleven en de academische wereld, waardoor we het grotere geheel en relevante, maatschappelijke vraagstukken niet uit het oog verliezen.

Onderzoek-talenten
De reputatie van het CWI trekt de beste onderzoek-talenten aan. Vijftig tenured en tenure-track onderzoekers, dertig postdocs en vijfenzestig PhD studenten uit meer dan vijfentwintig verschillende landen zijn momenteel samengebracht op het CWI. Veel van onze vaste onderzoekers geven les op een Nederlandse universiteit.

Hoogtepunten / Een hoogwaardige nalatenschap
Het CWI bouwde de eerste Nederlandse computer in 1952 en registreerde in 1986 één van de eerste landendomeinen ter wereld, het top-leveldomein ‘.nl’. Ook is het de geboorteplaats van het Europese internet (1988) en de plaats waar de populaire programmeertaal Python in the jaren negentig ontwikkeld werd. Het CWI heeft tot nu toe 26 spin-off bedrijven gelanceerd.

Recente hoogtepunten zijn onder andere:

  • De lancering van het QuSoft research centre for quantum software
  • De ‘kraak' van het MD5 internetbeveiligingssysteem
  • De ontwikkeling van proactieve planning methodes voor noodhulpdiensten
  • Het onderzoek naar slimme energienetwerken voor de toekomst
  • Het modelleren en simuleren van fenomenen zoals bliksem, zeestromingen, financiële producten, windparken en proteïnes.

Bekijk hier onze video voor meer informatie over het CWI, ons onderzoek en onze mensen.

Meer informatie over werken bij het CWI