Wiskundige Lex Schrijver ontvangt eredoctoraat

Publicatiedatum
9 mei 2011

De Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) in Boedapest kent op 13 mei 2011 een eredoctoraat toe aan de wiskundige Lex Schrijver, vooraanstaand onderzoeker aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en hoogleraar Discrete wiskunde en optimalisering  aan de Universiteit van Amsterdam. De universiteit van Boedapest heeft een lange traditie van toponderzoek in de wiskunde en in het bijzonder in de discrete wiskunde, het onderzoeksgebied van Schrijver.

Hoewel onderzoek in de discrete wiskunde vaak fundamenteel is, heeft het vele praktische toepassingen. Een voorbeeld is het plannen en optimaliseren van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Het compleet nieuwe spoorboekje dat in 2007 werd ingevoerd kwam voort uit onderzoek van Schrijver samen met Adri Steenbeek. Hun werk werd in 2008 bekroond met de Franz Edelman Award.

Schrijver ontving in 2002 al een eredoctoraat van de Universiteit van Waterloo in Canada. Naast verscheidene internationale prijzen, kreeg hij de prestigieuze Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, in 2005. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 1977 promoveerde Schrijver aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1983 tot 1989 was hij hoogleraar in Tilburg, waarna hij in dienst trad bij het CWI. Sinds 1990 is hij daarnaast hoogleraar wiskunde aan de UvA. Schrijver publiceerde vier boeken en een groot aantal artikelen. Hij bekleedde gasthoogleraarschappen aan verschillende buitenlandse universiteiten en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en van drie buitenlandse academies.

De banden van Schrijver met Hongaarse wiskundigen zijn al jarenlang sterk. In de jaren 1979-1980 verbleef hij in Szeged om samen te werken met de eminente wiskundige László Lovász.