Health Innovation Seed Fund III B.V investeert in Stokhos emergency mathematics

CWI spin-off Stokhos Emergency Mathematics krijgt een investering van Health Innovation Seed Fund III. Met deze financiële injectie wil Stokhos haar Seconds software verder optimaliseren en schaalvergroting en verdere internationale expansie realiseren.

Publication date: 30-07-2018

CWI spin-off Stokhos Emergency Mathematics krijgt een investering van Health Innovation Seed Fund III. Met deze financiële injectie wil Stokhos haar Seconds software verder optimaliseren en schaalvergroting en verdere internationale expansie realiseren. Stokhos heeft zichzelf als doel gesteld op den duur wereldleider te worden op het gebied van emergency software.  CEO Vincent van den Brekel: "We zijn zeer verheugd te merken dat de klantvraag van Stokhos steeds verder toeneemt. Deze investering stelt ons in staat om het product schaalbaar te maken en om aan de groeiende klantvraag te kunnen voldoen. De eerste buitenlandse geïnteresseerden hebben zich inmiddels gemeld en hiervoor wordt het team op korte termijn uitgebreid."

Stokhos levert sofware-oplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen. De software wordt momenteel voornamelijk gebruikt om de dienstverlening van ambulances te optimaliseren: ambulances zijn sneller ter plaatse en daardoor kunnen daadwerkelijk levens gered worden. De software is ook toepasbaar bij andere diensten zoals bijvoorbeeld brandweer, politie en pechhulp. Enkele ambulanceregio’s werken al naar tevredenheid met de software van Stokhos en de belangstelling voor implementatie bij andere – ook buitenlandse – regio’s, is groot. Sinds 2017 is het bedrijf al actief op de Duitse markt in de vorm van een samenwerking met LIS Leitstellen.

Het bedrijf komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het CWI in samenwerking met de Technische Universiteit Delft in het STW (nu NWO Toegepaste en Technische wetenschappen) project REPRO. Dick Broekhuis, directeur van CWI's holding CWI Inc.: "Wij vinden het belangrijk dat ons onderzoek impact heeft op de maatschappij. We zagen wat dat betreft een enorm potentieel in deze software en dat motiveerde de oprichting van Stokhos. Het geeft enorm veel voldoening dat onze spin-off nu de mogelijkheid krijgt om verder te groeien, zodat er nog meer mensen kunnen profiteren van een snellere dienstverlenging van noodhulpdiensten."

Stokhos is opgericht met hulp van een Take-Off Grant van Technologiestichting STW (nu NWO TTW), gericht op het versnellen van innovaties vanuit wetenschappelijk onderzoek. De subsidie is een goede indicator van succes voor startups met een wetenschappelijke oorsprong: sinds de introductie in 2004 heeft het succesvolle startups voortgebracht.