Oud-MC-onderzoeker en schrijver Hugo Brandt Corstius overleden

Schrijver, columnist en voormalig MC/CWI-onderzoeker Hugo Brandt Corstius is op 28 februari 2014 op 78-jarige leeftijd overleden.

Publication date: 03-03-2014

Schrijver, columnist en voormalig MC/CWI-onderzoeker Hugo Brandt Corstius is op 28 februari 2014 op 78-jarige leeftijd overleden.  

Steven Pemberton, onderzoeker van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) tweette op 3 maart: “Hugo Brandt Corstius (RIP) worked at CWI, and did his PhD under v Wijngaarden. Here in 2006 with Lambert Meertens'' - met de volgende foto: 

Foto: Steven Pemberton. Genomen tijdens het 60-jarig jubileum van het MC/CWI, dat gevierd werd op 9 februari 2006.

De MC/CWI-publicaties van Hugo Brandt Corstius zijn te vinden in de CWI-repository.

Zie ook het proefschrift van Brandt Corstius.

Over zijn tijd in Amsterdam staat op Wikipedia: "Brandt Corstius studeerde aanvankelijk wiskunde te Amsterdam, waar hij een leerling was van Adriaan van Wijngaarden. Die wekte bij hem echter interesse op voor het nieuwe vakgebied informatica. Hij promoveerde in 1970 op een proefschrift over computertaalkunde en werkte daarna bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam".

Behalve aan het CWI is Brandt Corstius ook aan andere onderzoeksinstellingen verbonden geweest, zoals de Universiteit van Amsterdam. Universiteitsblad Folia schrijft over Brandt Corstius:

“Hugo Brandt Corstius werd in 1935 geboren in Eindhoven en studeerde in de jaren vijftig taalwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. (..) In 1970 (...) promoveerde hij aan de Amsterdamse universiteit op een proefschrift over computertaalkunde. Na afloop van zijn studie bleef Brandt Corstius schrijven, onder meer onder zijn pseudoniemen Piet Grijs in Vrij Nederland, Stoker in de Volkskrant en Battus in NRC Handelsblad. Daarnaast werkte hij in deeltijd aan verschillende universiteiten. Zo was hij onder meer werkzaam bij het Mathematisch Centrum Amsterdam (inmiddels het Centrum Wiskunde & Informatica), was hij bijzonder hoogleraar automatische informatieverwerking aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte hij tot (…) 1996 (…)  als universitair docent semantiek en computerlinguistiek aan de UvA. (...)

Hugo Brandt Corstius laat zijn vrouw Ina Rilke, en kinderen Aaf, Jelle en Merel achter.”

 

Bronnen:

https://twitter.com/stevenpemberton/status/440441182162669568/photo/1

http://www.foliaweb.nl/in-memoriam-2/hugo-brandt-corstius-overleden/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Brandt_Corstius

 

Over het CWI
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 150 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Meer dan 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 22 spin-off bedrijven voortgebracht.