Tentoonstelling Alan Turing in Centrum Wiskunde & Informatica

In 2012 wordt de honderdste geboortedag van Alan Turing gevierd. Turing was een geniaal wiskundige en stond aan de wieg van het theoretische model van de computer. Hij was daarnaast een visionair: als een van de weinigen heeft hij voorzien wat de computer voor de mensheid zou gaan betekenen. Als eerbetoon aan de honderdste geboortedag van Alan Turing op 23 juni 2012 is er op het Centrum Wiskunde & Informatica op het Science Park Amsterdam een tentoonstelling over Alan Turing te zien. In deze tentoonstelling staat de betekenis van Alan Turing als oorlogsheld, computerpionier en grondlegger van kunstmatige intelligentie centraal. Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan de betekenis van Alan Turing voor theoretische en ontwikkelingsbiologen.

Op de tentoonstelling is onder meer een Enigma te zien, een Turingmachine van LEGO en een computertechniek die foto’s van potvissen herkent. Het breken van de Enigma-versleuteling door Turing wordt vaak genoemd als een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die de geallieerden de uiteindelijke overwinning zouden hebben gebracht. Alan Turing speelde verder een cruciale rol in de ontwikkeling van de computer. De Turingmachine uit 1936 is een adequaat model van de computer: wat de computer ooit zal kunnen kan de Turingmachine ook. Aan het concept 'programmeren' zal ook aandacht worden besteed in de tentoonstelling, met name in de vorm van 'programma's' voor de LEGO Turingmachine.

De tentoonstelling opent haar deuren op 14 juni 2012 en is te zien tot en met 6 oktober 2012, de jaarlijkse Open Dag van het CWI. De opening vindt plaats tijdens de jaarlijkse CWI Lectures, die dit jaar in het teken staat van het thema 'Understanding Software'. De CWI lectures vinden plaats ter ere van het fellowship van Prof. dr. Paul Klint.

 

Foto: Enigma, collectie CWI