In memoriam Dr.ir. Jeroen A.S. Witteveen (1980 – 2015)

Aangeslagen en bedroefd delen wij mee dat Jeroen Witteveen, onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) te Amsterdam, is overleden. Jeroen verkoos zijn einde vlak voor zijn vijfendertigste verjaardag.

Jeroen Witteveen

Aangeslagen en bedroefd delen wij mee dat Jeroen Witteveen, onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) te Amsterdam, is overleden. Jeroen verkoos zijn einde vlak voor zijn vijfendertigste verjaardag.

Jeroen studeerde Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft en rondde zowel zijn Bachelor als Master cum laude af. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij, eveneens cum laude, met het proefschrift “Efficient and Robust Uncertainty Quantification for Computational Fluid Dynamics and Fluid-Structure Interaction”. Na zijn promotie werkte hij op twee prestigieuze postdoctorale posities aan de Technische Universiteit Delft en Stanford University.

Jeroen begon in 2013 op het CWI als tenure track onderzoeker in de groep Scientific Computing aan een veelbelovende carrière. Kenmerkend voor het onderzoek van Jeroen was een samenspel van moderne, grensverleggende wiskunde geïnspireerd door belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Hiermee was hij een waardig ambassadeur van de missie van het CWI.

Wij kunnen het niet beter verwoorden dan met het research statement in Jeroens eigen woorden op zijn webpagina:

“One of the greatest challenges of this century is the transformation of our society into a sustainable energy economy. I am contributing to the necessary scientific progress and technological developments to reach this goal. To that end, my work focuses on the uncertainties in wind power generation from my background in computational fluid dynamics and uncertainty quantification.”

Wij zullen ons Jeroen blijven herinneren als een vriendelijke en zachtaardige collega. Hij was een zeer getalenteerde, gedreven onderzoeker met een enorme toewijding aan zijn vak. Jeroen had een grote bereidheid tot samenwerken en verwezenlijkte diverse vruchtbare samenwerkingen binnen en buiten het CWI. Hij was actief in twee recent verworven onderzoekprojecten op het gebied van wind op zee en onzekerheidskwantificatie in energievraagstukken. In zijn projecten was hij een inspiratiebron voor zijn studenten en promovendi.

Met zijn heengaan laat Jeroen een grote leegte achter. Wij zullen hem missen als vriendelijke collega met humor, maar vooral als toegewijde en bevlogen onderzoeker.

Wij wensen iedereen die Jeroen gekend heeft sterkte bij het verwerken van dit onverwachte verlies.

 

Namens bestuur en directie CWI,
Dick Broekhuis

 

Verdere informatie: Marlin van der Heijden (marlin.van.der.heijden@cwi.nl)