Amsterdam Science Park Open Dag 2016

CWI doet mee aan de Amsterdam Science Park Open Dag tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op zaterdag 1 oktober 2016 is het gebouw geopend van 12.00 - 17.00 voor alle belangstellenden. Wat is er allemaal te doen op het CWI?

When
1 Oct 2016 from 10 a.m. to 1 Oct 2016 3 p.m. CEST (GMT+0200)
Add

CWI doet mee aan de Amsterdam Science Park Open Dag tijdens het Weekend van de Wetenschap. Op zaterdag 1 oktober 2016 is het gebouw geopend van 12.00 - 17.00 voor alle belangstellenden. Wat is er allemaal te doen op het CWI?

  • CWI Game Lab. Maak je eigen computergame of tekenfilm met het programma Scratch. Doelgroep: kinderen vanaf 10  jaar.
  • Veelvlakken bouwen van polydron. Doelgroep: kinderen vanaf 4 jaar. Bouwactiviteit van Stichting Vierkant voor Wiskunde.
  • Verstrengelde hartjes van 2 Möbius ringen. Doelgroep: kinderen vanaf 8 jaar. Knipactiviteit van Stichting Vierkant voor Wiskunde.
  • Tentoonstelling: 'The early years of the Dutch computer'

  • Tijdens de Open Dag is er voor de jeugd tot 12 jaar ook een wedstrijd waarbij vrijkaartjes voor NEMO te winnen zijn: Kraak de kluis: Open de kluis zo snel mogelijk en maak kans op vrijkaarten voor Nemo

  • Lezingen voor volwassenen
    12:30-13:00 Steven Pemberton - Waarom is programmeren zo moeilijk?                           
    13:30-14:00 Ute Ebert - Onweer blijft de wetenschap verbazen
    14:30-15:00 Peter Grunwald - Science or Fiction? Waarom statistisch significante resultaten meestal toch niet kloppen
    15.30-16:00 Christian Schaffner (QuSoft/ILLC) - Quantum Cryptografie: een nieuwe aanpak voor echtscheidingsproblemen?
  • Wiskunde- en informaticamarkt. Met puzzels, spellen en demonstraties nemen CWI-onderzoekers je mee in hun onderzoek. Met o.a.
    Beelden maken met Wifi-robots

    Doelgroep kinderen. Omschrijving: Beelden maken met wifi-robots die rond rijden met wifi-antennes erop en samen een mobiele beeldscanner vormen.
    Twitter Photo Live Stream
    Doelgroep: kinderen en volwassenen. Omschrijving: In deze interactieve demo werpen wij een blik op de enorme hoeveelheid data die er elke seconde door sociale media gemaakt word. Wij nemen het publiek mee op een reis door de duizenden plaatjes die elke seconden op Twitter worden geplaatst, en laten zien hoe we binnen deze stroom van plaatjes interessante dingen kunnen ontdekken.
    CWI Video Lab

    Doelgroep:kinderen en volwassenen. Omschrijving: Speel met het WiFi netwerk en zie wat dat doet met de kwaliteit van video op de TV, tablet, laptop en telefoon.
    Vonken en plasma
    Doelgroep kinderen. Omschrijving: Bliksem is een lichtgevend elektrisch verschijnsel, dat plasma wordt genoemd. Hoe werkt dat? Aanschouw de vonken overslaan. Wat bepaald de kleur van bliksem? En van Noorderlicht, dat ook een plasma is? Welke gevaren heeft bliksem, en wat heeft het Noorderlicht met onze bescherming te doen? En wat heeft wiskunde ermee te maken?
    Ben je een goede backpacker?

    Doelgroep kinderen. Omschrijving: Aan de hand van het knapzakprobleem zullen we zien hoe moeilijk het soms is blijkbaar makkelijke problemen optimaal op te lossen. Je mag zelf proberen een paar spullen te kiezen om een rugzak in te pakken. Je wint een prijs als je een optimale oplossing vindt.
    Angiogenese-demo

    Omschrijving: Blood vessels, like other structures in our bodies, grow throughout our lifetime. The process by which blood vessels sprout, branch and grow is called angiogenesis. Our demo is an interactive computer model that shows how various chemicals can either encourage or hinder blood vessel growth. We hope that our fundamental research of angiogenesis will inform the development of new drugs that will starve cancers of their blood supply.
    Het handelsreizigersprobleem
    Doelgroep kinderen. Omschrijving: Je gaat op reis langs alle universiteitssteden van Nederland en wil natuurlijk je route zo efficiënt mogelijk inplannen. Je taak is dus het vinden van een kortste rondreis langs al deze steden. Als het je lukt dan ontdek je je volgende GEOCACHING doel of mag je een leuk cadeau kiezen.
    Programeren is vertalen: leer een robot dansen

    Doelgroep kinderen vanaf 7 jaar. Omschrijving: Programeren is niet moeilijk! Bedenk zelf een dansje voor robot Marv, programeer deze in de computer en kijk hoe Marv je dansje doet.
    Wat is er zo bijzonder aan een quantum computer?
    (door QuSoft)
    Doelgroep kinderen. Omschrijving: We zijn inmiddels erg gewend aan computers. Maar weet je ook wat een quantum computer is? Kom langs om met je eigen ogen een quantum effect te zien en leer meer over hoe snel een quantum computer kan rekenen. Doe de test: Hoe goed kan jij een quantum computer nadoen?
    Hoe partijdig is de media? Een visuele analyse van een half miljoen kranten.

    Doelgroep: volwassenen. Omschrijving: De media beinvloedt onze kijk op de wereld. De redacteur, journalist en fotograaf bepalen immers welke onderwerpen er in de krant komen en welke niet, hoe die onderwerpen beschreven worden, en welke fotos erbij geplaatst worden. Dit levert verschillen tussen kranten op: de ene krant focust op oorlog, de andere op vrede; de ene op Clinton, de andere op Sanders. Wij willen deze verschillen zichtbaar maken. Met behulp van technieken voor tekst- en beeldanalyse analyseerden we een jaar lang alle berichten - in woord en beeld - van vijf bekende online nieuws websites (bijv. The New York Times). De 'ION Demonstrator' is een interactive applicatie waarmee we de resultaten van deze analyse)
    Speel het Nim-spel

    Doelgroep: kinderen vanaf 10 jaar. Omschrijving: Hoe te winnen bij eenvoudige strategische "lucifer"-spelen. 

 

Meer informatie:


Amsterdam Science Park
Amsterdam Science Park Open Dag

Bereikbaarheid: Wij raden aan om met het openbaar vervoer naar Amsterdam Science Park te komen. Op station Amsterdam Science Park stoppen vier keer per uur treinen. GVB-bus 40 rijdt elke 15 minuten vanaf de stations Amstel en Muiderpoort naar Amsterdam Science Park.