KennisCafé De Balie met Harry Buhrman (A&C)

KennisCafé: De kraakbare wereld Zonder dat u het weet gebruikt u bijna dagelijks geheimschrift. Als u via internet een boek bestelt dan is de communicatie tussen u en de winkelier versleuteld zodat uw gegevens niet zomaar in handen van een derde persoon vallen.
  • KennisCafé De Balie met Harry Buhrman (A&C)
  • 2016-02-15T19:00:00+01:00
  • 2016-02-15T21:00:00+01:00
  • KennisCafé: De kraakbare wereld Zonder dat u het weet gebruikt u bijna dagelijks geheimschrift. Als u via internet een boek bestelt dan is de communicatie tussen u en de winkelier versleuteld zodat uw gegevens niet zomaar in handen van een derde persoon vallen.
  • When 15-02-2016 from 19:00 to 21:00 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Where De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
  • Add event to calendar iCal

KennisCafé: De kraakbare wereld

Zonder dat u het weet gebruikt u bijna dagelijks geheimschrift. Als u via internet een boek bestelt dan is de communicatie tussen u en de winkelier versleuteld zodat uw gegevens niet zomaar in handen van een derde persoon vallen. Versleuteling, ofwel encryptie is een vorm van geheimschrift.

Cryptografen en hackers zijn in een race verwikkelt. De hackers worden steeds slimmer met steeds snellere computers. De cryptografen maken steeds langere sleutels, zodat het jaren duurt om ze te kraken. Maar de quantumcomputer gooit roet in het eten. Die kan de huidige vorm van encryptie met twee vingers in de neus kraken. Weg beveiligde overheidsdocumenten, creditcardgegevens, medische dossiers, noem het maar op.

Hoe hou je gegevens privé? Wat is de slimme wiskunde erachter? Is de quantumcomputer probleem en oplossing tegelijk? Of is er maar één echte oplossing: we gaan terug naar sleutels op papier, die we persoonlijk afleveren.

Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) spreekt met wiskundigen, cryptografen en andere deskundigen over hoe kraakbaar onze wereld is. Met o.a. Harry Buhrman, algoritmes, complexiteit en quantumcomputers, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Universiteit van Amsterdam, Tanja Lange, cryptoloog, Technische Universiteit Eindhoven (TUe) en Erik Poll, informatica en digitale beveiliging, Radboud Universiteit Nijmegen.

Het KennisCafé is een co-productie van: De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie. 


Bron: De Balie