Intreerede Daan Crommelin (UvA)

Alle belangstellenden worden uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare rede van Daan Crommelin. Omgaan met onzekerheden bij het maken van simulaties Dhr. prof. dr. D.T. Crommelin, bijzonder hoogleraar Numerieke analyse en dynamische systemen

When
21 Apr 2016 from 2 p.m. to 21 Apr 2016 3 p.m. CEST (GMT+0200)
Where
in de Aula der Universiteit, ingang Singel 411, hoek Spui
Add

Alle belangstellenden worden uitgenodigd tot het bijwonen van de openbare rede van Daan Crommelin.


Omgaan met onzekerheden bij het maken van simulaties

Dhr. prof. dr. D.T. Crommelin, bijzonder hoogleraar Numerieke analyse en dynamische systemen

 

Bij het maken van computersimulaties is het van belang om zicht te krijgen op de vaak inherente onzekerheden in de uitkomst. Het incorporeren van zulke onzekerheden in simulaties en het in kaart brengen van de bandbreedte aan mogelijke uitkomsten staan centraal in de oratie van Daan Crommelin.

Er kan sprake zijn van onzekerheden ten gevolge van chaotisch gedrag, benaderingen, micro-macro-interacties, fluctuerende modelinput, onzekere parameters, enzovoorts. De belangstelling voor onzekerheden in simulaties groeit sterk binnen de toegepaste wiskunde.

Een centraal element bij dit onderwerp is de uitdaging om algoritmes te ontwerpen waarbij de benodigde rekentijd binnen de perken blijft. De vraag naar onzekerheden in simulaties is relevant voor een breed scala aan toepassingen. Crommelin gaat vooral in op simulaties van het klimaatsysteem en van energienetwerken.



Bron: UvA Persvoorlichting