De wetenschap in debat - met Jan van Eijck

De wetenschap in debat: serie debatten van de Universiteit van Amsterdam. Jan van Eijck (CWI) debatteert op 8 november met Piet Adriaans (UvA) over het onderwerp: wat is de essentie van informatie? Moderator: Johan van Benthem (UvA).
  • De wetenschap in debat - met Jan van Eijck
  • 2011-11-08T16:00:00+01:00
  • 2011-11-08T18:00:00+01:00
  • De wetenschap in debat: serie debatten van de Universiteit van Amsterdam. Jan van Eijck (CWI) debatteert op 8 november met Piet Adriaans (UvA) over het onderwerp: wat is de essentie van informatie? Moderator: Johan van Benthem (UvA).
  • When 08-11-2011 from 16:00 to 18:00 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Where Spui 25, Amsterdam
  • Add event to calendar iCal

De wetenschap in debat: serie debatten van de Universiteit van Amsterdam. Jan van Eijck (CWI) debatteert op 8 november met Piet Adriaans (UvA) over het onderwerp: wat is de essentie van informatie? Moderator: Johan van Benthem (UvA). 

Toegang gratis, aanmelding verplicht.

 

Meer informatie:

Informatietechnologie heeft onze wereld binnen enkele decennia onherkenbaar veranderd op technisch en sociaal gebied. Het is niet uitgesloten dat hiermee gaandeweg zelfs de manier waarop wij zelf als mensen functioneren zal veranderen.

Maar informatie is tegelijkertijd een fundamenteel zuiver wetenschappelijk thema dat door de hele universiteit speelt. Daarbij ontstaan telkens nieuwe onderzoekslijnen, vanaf bèta disciplines als informatica, wiskunde, en natuurkunde tot de verste einders van alfa en gamma. Wat bij al deze ontwikkelingen echter nog steeds niet is gelukt is de ontwikkeling van een algemeen aanvaarde integrerende visie op wat de essentie van informatie nu eigenlijk is. Er bestaan vele serieuze en originele theorieën, maar zelfs het recente "Handbook of the Philosophy of Information" biedt geen definitief perspectief. 

Voornamelijk zijn twee visies in strijd met elkaar: de numerieke algoritmische definitie van informatie als een berekenbare grootheid, en de logisch-filosofische visie van talige kwalitatieve betekenisvolle informatie zoals wij die bijvoorbeeld overdragen in conversatie, of een debat aan het Spui.

Deze middag laat twee prominente vertegenwoordigers van beide visies aan het woord, die zullen proberen scherp te krijgen wat de belangrijkste vragen zijn, welke verschillende antwoorden we hebben, en of er misschien toch een modus vivendi bestaat die meer is dan een beleefd compromis. 

Een debat met medewerking van Jan van Eijck en Pieter Adriaans onder leiding van Johan van Benthem.

 

Bron: UvA