Daan Crommelin bijzonder hoogleraar Numerieke Analyse en Dynamische Systemen

Daan Crommelin is benoemd tot bijzonder hoogleraar Numerieke Analyse en Dynamische Systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting voor Hoger Onderwijs in de Toegepaste Wiskunde.

Daan Crommelin doet onderzoek naar onzekerheden in numerieke simulaties van complexe dynamische systemen. Bij het simuleren van de tijdsevolutie van complexe systemen als atmosfeer en klimaat spelen allerlei onzekere factoren een rol. Deze onzekerheden hangen onder meer samen met het niet-lineaire karakter van zulke systemen en met de (noodgedwongen) beperkte resolutie van simulaties als gevolg van de eindige rekenkracht van computers. Crommelin onderzoekt hoe onzekerheden kunnen worden gerepresenteerd in numerieke simulaties door middel van kansprocessen. Dit werk is met name gericht op toepassing bij modellen voor atmosfeer- en oceaanstromingen. Ook doet Crommelin onderzoek naar methoden voor het efficiënt simuleren van extreme gebeurtenissen in dynamische systemen met onzekerheden, een onderwerp dat onder andere toepassingen heeft op het gebied van energienetwerken.

Crommelin is sinds 2006 als onderzoeker verbonden aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Sinds 2013 leidt hij de onderzoeksgroep Scientific Computing van het CWI. Van 2003 tot 2006 werkte Crommelin als postdoc en universitair docent aan het Courant Institute of Mathematical Sciences van New York University (VS). In 2012 ontving hij een Vidi-subsidie van NWO voor zijn onderzoeksproject ‘Stochastic Models for Unresolved Scales in Geophysical Flows’. Crommelin is lid van de redactie van het interdisciplinaire tijdschrift Multiscale Modeling and Simulation van de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM).

 

Bron: UvA Persvoorlichting
Foto: UvA, Dirk Gillissen