Open Dag Science Park Amsterdam 2011

Op zaterdagmiddag 8 oktober wordt de jaarlijkse Open Dag van het Science Park Amsterdam georganiseerd. Welkom! Ontdek actie en reactie in wiskunde en informatica bij het CWI.

When
8 Oct 2011 from 10 a.m. to 8 Oct 2011 3 p.m. CEST (GMT+0200)
Where
Science Park 123-125, Amsterdam
Add

Op zaterdagmiddag 8 oktober wordt de jaarlijkse Open Dag van het Science Park Amsterdam georganiseerd. Welkom! Ontdek actie en reactie in wiskunde en informatica bij het CWI.

Welke acties nemen onderzoekers om met computers het koraal in zee te helpen behouden? Hoe veranderde het internet ons leven? Luister naar de minilezingen, dwaal door het doolhof van Pythagoras en puzzel mee met Vierkant voor Wiskunde. Knutsel in de Pretlabs, maak je eigen filmpje of mini-game, doe de internetquiz en leer door te ontdekken met Denkspellen. Zet je hersens en handen in actie op het CWI!

 

Programmaoverzicht activiteiten:

 

Minilezingen (meer informatie onderaan):

15.00 uur Roelof Meijer (SIDN) - 25 jaar .nl: kunt u nog zonder?

16.00 uur Jacco van Ossenbruggen (CWI) - Kleine Nemo en de Grote Data Berg

 

Stichting Vierkant voor Wiskunde - wiskundepuzzels en Pythagoras doolhof
Waar: 12.00 – 17.00 uur, Newtonzaal

 

 

   

 

Pretlab voor meisjes en gemengd Pretlab, begeleid door Technika 10
Waar: 12.30 – 16.30 uur, Eulerzaal (registratie vanaf 12.00 uur)

 

 

CWI Game Lab
Leer hoe je het computerprogramma Scratch gebruikt om zelf een computerspelletje of tekenfilm op de computer te maken in het CWI Game Lab. Start elk heel uur. Inschrijving vanaf 12.00 uur. Software: http://scratch.mit.edu/

 

 

Internetquiz
Waar is het Europese internet ontstaan? Beantwoord de vragen van de miniquiz en maak kans op een prijs.

 

Denkspellen.nl - 'leren door ontdekken' - puzzels en constructiespeelgoed met LED-verlichting

Waar: 12.00 – 17.00 uur, Begane grond congreszalen

 

 

 

Minilezingen:

Waar: 15.00 - 15.30 uur, Turingzaal
Roelof Meijer (SIDN)

25 jaar .nl: kunt u nog zonder?

Op 25 april 1986 werd het .nl-landendomein aangevraagd door het Centrum Wiskunde & Informatica. De eerste jaren worden er door het CWI tientallen .nl-domeinnamen per maand geregistreerd. Tegenwoordig registreert SIDN er netto zo’n 1.500 per dag, waardoor de teller nu op ruim 4.5 miljoen actieve .nl-domeinnamen staat. .nl speelt vandaag de dag een centrale rol in ons leven: we onderhouden er onze sociale contacten, bankieren er, spelen online spelletjes, bepalen er welke politieke partij het beste bij ons past en blijven op de hoogte van het laatste schoolnieuws. Je zou kunnen zeggen dat zonder internet de wereld doordraait, maar ons leven stilstaat.
Roelof Meijer, Algemeen Directeur van SIDN, geeft een terugblik op 25 jaar .nl en kijkt vooruit naar wat we verder kunnen verwachten. Kijk hier voor de presentatie van Roelof Meijer.

 

Waar: 16.00 - 16.30 uur, Turingzaal
Jacco van Ossenbruggen

Kleine Nemo en de Grote Data Berg

 

Nergens zwemmen zoveel verschillende soorten vis als op het koraalrif voor de kust van Taiwan. Tien onderwater-camera's filmen daar, zodra er genoeg daglicht is, wat vissen zo al doen de hele dag.  Met ongeveer 12 uur daglicht, levert dat dus meer dan 100 uur video per dag op, en meer dan 175.000 uur video in de komende 4 jaar. Al die video's bekijken is nauwelijks mogelijk: te veel werk, te duur en vooral: veel en veel te saai!

Kunnen we dat vervelende werk niet door computers laten doen? Dan moeten die computers wel eerst leren TV kijken: ze moeten kunnen zien of en hoeveel vissen er te zien zijn, wat ze doen, en het liefst ook nog herkennen om welke soorten het gaat. Of dat gaat lukken is nog de maar de vraag. En als wij straks denken dat het ons gelukt is, en onze computer beweert dat er dit jaar 20% minder clownvissen rondzwemmen dan een jaar geleden... Gelooft een goede bioloog dat dan ook zo maar? En zo niet, hoe komt zij er achter of de computer wel goed geteld heeft?

Voor meer informatie:

de website van de Open Dag van het Science Park Amsterdam