CWI Lectures in Mathematics and Computer Science 2010: Data Intensive Research

 

 

Op vrijdag 25 juni organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam de jaarlijkse CWILectures. Internationaal gerenommeerde sprekers zullen dit jaar hun visie geven op het thema ‘Data Intensive Research’. Het programma bestaat onder meer uit bijdragen van hoofdsprekers Hector Garcia-Molina (Stanford University, U.S.A.) en Alex Szalay (Johns Hopkins University).

‘The Fourth Paradigm’ (J. Gray) is in opkomst. Vanuit deze data-centrische achtergrond is een nieuwe kijk vereist op computerarchitecturen, algoritmen en strategieën om uit de explosieve toename van digitale data zinvolle informatie te destilleren. Binnen onafzienbare tijd hebben we te maken met petabytes, zo niet exabytes aan informatie.

Hector Garcia-Molina zal spreken over de mogelijkheden voor grootschalige tekstanalyse. Hij is expert in het analyseren van omvangrijke webarchieven en zal ingaan op de uitdagingen die schaalbaarheid vormt voor domeinspecifieke extractie van informatie. De voordracht van kosmoloog Alex Szalay zal ingaan op data-intensief onderzoek in numerieke gegevens. Hij was betrokken bij de realisatie van de Sloan Digital Sky Server, de grootste database ter wereld met sterrenkundige gegevens, waarmee data-intensief onderzoek in de astronomie mogelijk is.

CWI-onderzoekers Stratos Idreos en Daan Crommelin zullen daarnaast resultaten presenteren over data-intensief onderzoek naar databasearchitecturen en modellering in de aardwetenschappen.

De CWI Lectures zijn georganiseerd door Martin Kersten, hoofd van de onderzoeksgroep ‘Database Architectures’ van het CWI. Deze onderzoeksgroep werkt voortdurend aan het verbeteren van databasearchitectuur en datamanagementsystemen. Onder leiding van Kersten werd onder meer het open source datamanagementsysteem MonetDB ontwikkeld dat wereldwijd wordt gebruikt.

Datum: 25 juni 2010
Tijd: 13.30 – 16.15 uur
Locatie: Centrum Wiskunde & Informatica, Science Park 123, 1098 XG Amsterdam