Opening nieuwbouw Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)

Op 11 november 2010 vond de feestelijke opening plaats van de nieuwbouw van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) op het Science Park Amsterdam.

Publication date
12 Nov 2010



Op 11 november 2010 vond de feestelijke opening plaats van de nieuwbouw van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) op het Science Park Amsterdam.

Om meer ruimte te bieden aan de onderzoekers werd het oude gebouw geheel gerenoveerd en een nieuwe vleugel toegevoegd. De bouw startte 20 november 2007, toen de eerste paal werd geslagen. Tijdens de drukbezochte openingsbijeenkomst werden er toespraken gehouden door Jan Karel Lenstra (directeur CWI), Peter van Laarhoven (bestuursvoorzitter CWI) en Jos Engelen (voorzitter NWO), gevolgd door een acrobatiek-act aan rode doeken in de vide – symbool voor de start en groei van de activiteiten in de nieuwe vleugel.

De opening volgde op CWI in Bedrijf, de jaarlijkse relatiedag van het Centrum Wiskunde & Informatica, die dit jaar ging over 'Energie, Wiskunde en Informatica'.

De presentaties van de lezingen van de vier hoofdsprekers volgen hier:

Beheersing van een brandend fusieplasma: een multi-disciplinaire wetenschappelijke uitdaging – door prof. dr. Tony Donné (FOM-Instituut voor Plasmafysica en TU/e)

Ontwikkeling van ontwerpsoftware voor windenergie toepassingen: rotor- en parkaërodynamica - door dr. Peter Eecen (ECN)

Transport en distributie van elektriciteit: de uitdaging – door ir. Peter Vaessen (KEMA)

Innovatief klimaatbeleid: hoe moet de overheid innovatie van duurzame energiebronnen stimuleren? – door dr. Rob Aalbers (CPB)

Het volledige dagprogramma is te vinden op: http://www.cwi.nl/inbedrijf2010

Foto speech bij opening nieuwbouw CWI, v.l.n.r.: Jan Karel Lenstra, Peter van Laarhoven en Jos Engelen. Op het beeldscherm de oprichters van het Mathematisch Centrum, de voorloper van het CWI.


Een korte impressie van de dag:

CWI in Bedrijf 2010 – Energie, Wiskunde &  Informatica

Directeur Jan Karel Lenstra van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam introduceerde het thema van CWI in Bedrijf 2010 – 'Energie, Wiskunde en Informatica'' – en vertelde meer de rol die het CWI hierin speelt. Barry Koren, dagvoorzitter, opende het programma.




Als eerste spreker liet Tony Donné (FOM-Instituut voor Plasmafysica en TU/e) zijn licht schijnen over het onderwerp: 'Hoe beheersen we een brandend fusieplasma?'. Een heet plasma - wel tien keer heter dan de zon -in een opslagring is ontzettend gevoelig voor storingen. Wiskundigen kunnen met hun modellen helpen bij het beheersen van het plasma; zij kunnen bijvoorbeeld aantonen dat een bepaalde verstoring kleiner wordt als de plasma-snelheden binnen- en buitenin de ring verschillend gemaakt worden.




Peter Eecen (ECN) sprak over windenergietoepassingen; hij liet indrukwekkende foto’s van enorme rotorbladen zien. Het CWI draagt op het gebied van windenergie onder andere bij aan het optimaliseren van windparken op zee, een richting waarvoor de Nederlandse overheid nadrukkelijk gekozen heeft.




Peter Vaessen (KEMA) sprak over transport en distributie van elektriciteit. Hoewel het elektriciteitsnet tegenwoordig zeer betrouwbaar is (vergelijk de storingen in websites of pinautomaten maar eens met die van het elektriciteitsnet), zijn er risico’s door het onderhoud dat de komende jaren gepleegd moet worden en door de veranderingen die ons te wachten staan, zoals snelle groei van de aantallen elektrische auto's en zonnepanelen. Wiskundigen en informatici dragen onder andere bij aan het berekenen hoe spanningsdips in deze situatie opgevangen moeten worden. Verder voorspelde Vaessen het einde van het transformatorhuisje zoals we dat nu kennen, vanwege de komst van smart grids: slimme energienetwerken die om kunnen gaan met tweerichtingsverkeer op het net, waarbij klanten zowel energie kunnen afnemen als leveren.




Rob Aalbers (CPB) sprak over innovatief klimaatbeleid. Tot wanneer moet je bijvoorbeeld subsidies blijven geven voor het milieuvriendelijker maken van o.a. kolencentrales, als die richting op termijn voorbijgestreefd zal worden door energiebronnen die beter zijn voor het milieu?




Onder leiding van Maria Henneman vond een paneldiscussie plaats met Niek Lopes Cardozo (FOM en TU/e), Wim Sinke (ECN en UU), Sjef Peeraer (SP Innovation en Atoomstroom) en Gijs van Kuik (TUD en Duwind). De teneur van de discussie was niet zo verrassend: er moet meer geinvesteerd worden in groene energie. Vanwege lopende, open calls wilde men geen speerpunten benoemen. Over een ding waren de sprekers het unaniem eens: als we niets doen staat ons in de toekomst een grote energiecrisis te wachten.



Opening
Aansluitend aan het programma vond de drukbezochte, feestelijke opening plaats van de CWI-nieuwbouw, met toespraken van Jan Karel Lenstra, Peter van Laarhoven (bestuursvoorzitter CWI) en Jos Engelen (voorzitter NWO) en een act: acrobatiek aan rode doeken in de vide van de nieuwbouw – symbool voor de start en groei van de activiteiten in de nieuwe vleugel.