Nieuws

Dutch Site News

Ruimtelijke toevalsprocessen: doolhoven, diffusie en bosbranden

De grillige beweging van een stuifmeelkorreltje in water en het bestaan van paden in een doolhof. Zo op het oog hebben ze weinig met elkaar te maken maar schijn bedriegt. Sinds kort kunnen wiskundige theorieën over deze onderwerpen samengevoegd worden, met toepassingen op onverwachte gebieden. Rob van den Berg, onderzoeker van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam, spreekt hierover in zijn inaugurele rede op woensdag 15 juni om 15.45 uur als hoogleraar in de Ruimtelijke stochastiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn oratie is getiteld 'Kans en Ruimte'.

CWI-onderzoekers gaan onzekerheid in modellen en berekeningen te lijf

Wiskundige dr. Pieter Collins en informaticus dr. Peter Grünwald, beiden verbonden aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam, hebben een Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de wacht gesleept. Vidi-beurzen zijn - in het kader van NWO's Vernieuwingsimpuls - bedoeld om jonge onderzoekers de kans te geven een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen. Aan beide onderzoekers is het maximale bedrag dat een Vidi-beurs kan omvatten - 600.000 euro - toegekend.

Jan Karel Lenstra nieuwe directeur Centrum voor Wiskunde en Informatica

Op 20 juni 2003 is bekendgemaakt dat Prof.dr. Jan Karel Lenstra de nieuwe algemeen directeur wordt van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij volgt hiermee dr.ir. Gerard van Oortmerssen op, die per 1 mei benoemd is tot directeur van TNO Telecom. Lenstra zal op 1 oktober starten met zijn werkzaamheden op het CWI. Jan Karel Lenstra was eerder prominent onderzoeker op het CWI, van 1969 tot 1989, waarvan zes jaar als hoofd van de afdeling Besliskunde, Statistiek en Systeemtheorie.

CWI Fellowship voor Paul Vitányi

Op 1 januari 2003 is Paul Vitányi benoemd tot CWI Fellow. Vitányi, die sinds 1971 bij het CWI werkt, kreeg de onderscheiding vanwege zijn uitmuntende onderzoek. Zijn onderzoeksgroep is wereldwijd toonaangevend op het gebied van quantum computing, gedistribueerde algorithmiek, algorithmische informatietheorie, leer- en inferentiemethoden en reversibele adiabatische computing.

Koninklijke onderscheiding voor prof. Jaco de Bakker

Op 30 augustus 2002 is prof.dr. Jaco de Bakker benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. J.W. de Bakker kreeg de onderscheiding tijdens zijn afscheidssymposium op het CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, uit handen van wethouder ICT M. van der Horst van de gemeente Amsterdam. Jaco de Bakker is een van de pioniers van de Nederlandse informatica, met name op het gebied van mathematische semantiek (betekenisleer) van programmeertalen en het redeneren over programmacorrectheid.

CWI's beveiligingsmaatregelen voor de mail

U bent hoogstwaarschijnlijk hier gekomen doordat een e-mail van u aan een CWI gebruiker is geretourneerd met een "Blocked relay", "Can't resolve relay's address" or "Can't resolve from-domain" foutmelding. Dat komt doordat uw site of de gebruikte relay host een bron van spam is of ongecontroleerd het doorsturen van mail van derden toelaat, of omdat de relay host niet vertrouwd kan worden doordat het ip adres ervan niet vertaald kan worden naar een domeinnaam, of omdat de domeinnaam in het afzender-adres geen geregistreerde domeinnaam is.

Oud CWI-er wint John B. Postel Award

In Stockholm werd op 5 juni 2001 door de voorzitter van het wereldwijde ISOC de John B. Postel-award uitgereikt aan oud-CWI-medewerker Daniel Karrenberg, een van de pioniers achter de ontwikkeling van het internet in Europa. Vanuit de universiteit van Dortmund en het CWI in Amsterdam stond hij mede aan de basis van EUnet, het eerste pre-commerciele Europese netwerk. Daarna was hij betrokken bij de opzet van RIPE NCC in Amsterdam.

Vijftien jaar .nl

Op 25 april 2001 was het 15 jaar geleden dat .NL als eerste landendomein ter wereld werd geregistreerd. Dat gebeurde door het CWI, in de persoon van Piet Beertema, die in die tijd een centrale rol vervulde binnen EUnet, de voorloper van het Europese Internet. Het eerste domein dat Piet onder .NL registreerde was CWI.NL, waardoor ook dat domein nu zijn derde lustrum viert. Piet heeft het beheer van het .NL domein 10 jaar onder zijn hoede gehad, tot de oprichting van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) op 31 januari 1996.

First Global Grid Forum bij CWI

In het CWI gebouw werd van 4-9 maart 2001 het First Global Grid Forum & European Datagrid Conference gehouden. De conferentie was een groot succes: meer dan 450 onderzoekers kwamen om te praten over deze nieuwe ontwikkeling. Het First Global Grid Forum is georganiseerd door het WTCW (Wetenschap & Technologie Centrum Watergraafsmeer), een samenwerkingsverband waar het CWI ook aan deelneemt.

Hoe herkent een computer een koe?

De wintertrui is versleten en u wilt een nieuwe, liefst dezelfde, maar die is niet meer te krijgen. Gelukkig heeft een winkelketen op Internet een uitgebreid assortiment beschikbaar. 'Laat me maar alles zien wat een beetje op mijn trui lijkt,' wilt u tegen de computer zeggen, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Lezing Edsger Dijkstra op CWI

Op dinsdag 10 oktober zal emeritus hoogleraar Prof.dr. Edsger Dijkstra een lezing geven op het CWI. Dijkstra is wereldberoemd geworden door zijn bijdragen aan de informatica, met name met zijn ideeën over gestructureerd programmeren. Deze ideeën worden inmiddels in vrijwel alle programmeertalen toegepast. De lezing van Dijkstra is getiteld: 'On avoiding avoidable case analyses'. Deze begint om 16.00 uur op het CWI, Kruislaan 413 te Amsterdam.

CWI eerste gigabit ethernet-aansluiting op SURFnet

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam is op 8 augustus overgegaan op een gigabit ethernet-aansluiting op SURFnet. Het CWI is daarmee de eerste klant van SURFnet die op deze zeer snelle manier toegang krijgt tot de SURFnet backbone, SURFnet4. Volgend jaar zal SURFnet, in het kader van het GigaPort project, SURFnet5 in gebruik nemen, dat een capaciteit zal hebben van 80 Gbit/s. Het CWI is hier nu klaar voor en zal met de nieuwe 'oprit' optimaal van de GigaPort-snelweg kunnen profiteren.

(Ex-) CWI-ers goed vertegenwoordigd in Top-50 van Nederlandse informatici

Uit de door het Japanse Nec Research Institute (http://citeseer.nj.nc.com/cs) gegenereerde lijst van meest geciteerde Informatici heeft Frits Vaandrager (ex-CWI) in de Automatisering Gids een lijst van Neerlands meest geciteerde informatici geëxtraheerd, waarin veel CWI-ers en ex-CWI-ers voorkomen  Deze lijst bevatte een aantal fouten. In een volgend nummer van de AG zal Vaandrager een verbeterde lijst publiceren. Hieronder een lijst van top-(ex-)CWI-ers in de informatica.

Koninklijke onderscheiding voor Piet Beertema

Aan onze collega Piet Beertema is een koninklijke onderscheiding toegekend: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Piet ontving deze hoge onderscheiding als erkenning voor zijn pionierswerk bij de ontwikkeling van Internet in Nederland en Europa. De onderscheiding werd op 9 juni uitgereikt door de Burgemeester van Haarlemmermeer tijdens een symposium in de Beurs van Berlage. Meer over de onderscheiding van Piet Beertema staat in de Volkskrant .

Document Actions