Nieuws

Dutch Site News

Vernieuwend CWI-onderzoek wint Vrije Competitie

Twee onderzoeksvoorstellen van CWI-wetenschappers krijgen een geldbedrag toegekend in de Vrije Competitie 2008 van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) afdeling Exacte Wetenschappen. Bert Gerards' onderzoek naar matrices en het onderzoek van Marie-Colette van Lieshout naar Markov-veelhoeken werden samen met 13 andere voorstellen gekozen uit 58 inzendingen. Onder deze 13 projecten wordt drie miljoen euro verdeeld. Er zijn in totaal vijf wiskundeonderzoeken begunstigd.

Erik Jan van Leeuwen wint Philips Wiskundeprijs voor promovendi

CWI-medewerker Erik Jan van Leeuwen (PNA1) heeft de Philips Wiskundeprijs voor promovendi gewonnen. De prijs is donderdagmiddag 17 juli uitgereikt tijdens 5ECM, het vijfde Europese congres voor wiskundigen dat deze week in de RAI wordt gehouden. Er waren zes finalisten, waaronder Willemien Ekkelkamp en Robbert de Haan, allebei ook van CWI (PNA5).

Vijfde Europese Wiskunde Congres in Amsterdam

CWI, UvA en VU nemen voortouwMaandag 14 juli tot en met vrijdag 18 juli 2008 wordt het vijfde Europese Wiskunde Congres (5ECM) gehouden in de RAI in Amsterdam. Het vierjaarlijkse congres was eerder in Parijs, Budapest, Barcelona en Stockholm. Dit keer wordt het jaarlijkse Nederlands Mathematisch Congres erin ondergebracht, met onder andere de Brouwerlezing en de Beegerlezing.

CWI: Cum laude voor snelle stromingsberekening

Jeroen Wackers, onderzoeker van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), promoveerde maandag 5 november 2007 cum laude aan de TU Delft op zijn baanbrekende onderzoek aan twee-vloeistofstromingen. Wackers ontwikkelde een nieuwe methode die stromingen zeer snel kan berekenen. De techniek heeft toepassingen in de scheepshydrodynamica. De promotiecommissie vond het onderzoek 'vernieuwend en van superieure kwaliteit'. Wackers proefschrift is getiteld 'Surface Capturing and Multigrid for Steady Free-Surface Water Flows'. Wateroppervlak

Open Dag CWI een succes

Het was aangenaam druk tijdens de open dag van het CWI afgelopen zaterdag. Centraal bij binnenkomst was er de mogelijkheid om kunstzinnig in ijs te hakken. De opdracht 'maak een wiskundige ijssculptuur' leidde tot indrukwekkende resultaten, waarvan de restanten nog lang zichtbaar waren als klompjes ijs in het gras bij de ingang van het CWI.

BRICKS consortium wint Best of Bsik: the Battle

CWI, NWO, Universiteit Utrecht, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente Op het Bsik-event dat donderdag 7 december 2006 plaatsvond in het Erasmus Expo-en Congrescentrum in Rotterdam heeft het BRICKS consortium de hoofdprijs van 10.000 euro gewonnen.

De overeenkomst tussen DNA en bliksem

Wetenschappers uit sterk uiteenlopende vakgebieden komen van 7 tot 11 november bijeen in het Lorentz Center (Leiden) voor een workshop over patroonvorming. Een hartstilstand, een bliksemschicht en het voortplanten van een bacterie hebben veel gemeenschappelijk. Patronen ontstaan en verdwijnen vaak volgens vaste wetmatigheden. Dat geldt voor het vormen of het wegspoelen van zandbanken, maar ook voor de overgang van een vast hartritme naar onregelmatig bonken of het vertakken van een bliksem.

Ivan Herman benoemd tot W3C Semantic Web Activity Lead

Ivan Herman van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam is op 1 juni 2006 benoemd tot 'Semantic Web Activity Lead' van het internationale World Wide Web Consortium (W3C). Deze belangrijke positie werd tot voor kort bekleed door onderzoeker Eric Miller. Herman was eerder 'Head of Offices' - hoofd van de zestien regionale landenkantoren van het consortium - en onderzoeker van het CWI. Semantic Web

Ruimtelijke toevalsprocessen: doolhoven, diffusie en bosbranden

De grillige beweging van een stuifmeelkorreltje in water en het bestaan van paden in een doolhof. Zo op het oog hebben ze weinig met elkaar te maken maar schijn bedriegt. Sinds kort kunnen wiskundige theorieën over deze onderwerpen samengevoegd worden, met toepassingen op onverwachte gebieden. Rob van den Berg, onderzoeker van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam, spreekt hierover in zijn inaugurele rede op woensdag 15 juni om 15.45 uur als hoogleraar in de Ruimtelijke stochastiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn oratie is getiteld 'Kans en Ruimte'.

CWI-onderzoekers gaan onzekerheid in modellen en berekeningen te lijf

Wiskundige dr. Pieter Collins en informaticus dr. Peter Grünwald, beiden verbonden aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam, hebben een Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de wacht gesleept. Vidi-beurzen zijn - in het kader van NWO's Vernieuwingsimpuls - bedoeld om jonge onderzoekers de kans te geven een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen. Aan beide onderzoekers is het maximale bedrag dat een Vidi-beurs kan omvatten - 600.000 euro - toegekend.

Jan Karel Lenstra nieuwe directeur Centrum voor Wiskunde en Informatica

Op 20 juni 2003 is bekendgemaakt dat Prof.dr. Jan Karel Lenstra de nieuwe algemeen directeur wordt van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij volgt hiermee dr.ir. Gerard van Oortmerssen op, die per 1 mei benoemd is tot directeur van TNO Telecom. Lenstra zal op 1 oktober starten met zijn werkzaamheden op het CWI. Jan Karel Lenstra was eerder prominent onderzoeker op het CWI, van 1969 tot 1989, waarvan zes jaar als hoofd van de afdeling Besliskunde, Statistiek en Systeemtheorie.

Document Actions