Nieuws

Dutch Site News

Korter wachten met nieuwe wiskunde

Wachten in de file, wachten voor de kassa, "Er zijn meer dan tien wachtenden voor u": korter wachten in een rij, wie wil het niet? Promovenda Wemke van der Weij (CWI) ontwikkelde nieuwe, zeer efficiënte wiskundige methoden om wachtrijen te bekorten. Hierbij wordt de bedieningscapaciteit over meer klanten verdeeld.

Bert Zwart hoogleraar bij de VU

CWI-onderzoeker Bert Zwart is vanaf 1 januari aangesteld als hoogleraar 'toegepaste stochastische processen' bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal er onderzoek doen, college geven en afstudeerders begeleiden.

Intelligente informatica ingezet voor 'groene' ontwikkelingen

Windmolens, biomassa, zonne-energie en opslag zijn essentieel in de groene ontwikkelingen van de energievoorziening, maar vragen steeds meer van het elektriciteitsnetwerk. Hoe het netwerk van de toekomst zo goed mogelijk te beheren is, wordt onderzocht in het project 'Intelligent en Decentraal Management van Netwerken en Data' (IDeaNeD).

Vernieuwend CWI-onderzoek wint Vrije Competitie

Twee onderzoeksvoorstellen van CWI-wetenschappers krijgen een geldbedrag toegekend in de Vrije Competitie 2008 van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) afdeling Exacte Wetenschappen. Bert Gerards' onderzoek naar matrices en het onderzoek van Marie-Colette van Lieshout naar Markov-veelhoeken werden samen met 13 andere voorstellen gekozen uit 58 inzendingen. Onder deze 13 projecten wordt drie miljoen euro verdeeld. Er zijn in totaal vijf wiskundeonderzoeken begunstigd.

Erik Jan van Leeuwen wint Philips Wiskundeprijs voor promovendi

CWI-medewerker Erik Jan van Leeuwen (PNA1) heeft de Philips Wiskundeprijs voor promovendi gewonnen. De prijs is donderdagmiddag 17 juli uitgereikt tijdens 5ECM, het vijfde Europese congres voor wiskundigen dat deze week in de RAI wordt gehouden. Er waren zes finalisten, waaronder Willemien Ekkelkamp en Robbert de Haan, allebei ook van CWI (PNA5).

Vijfde Europese Wiskunde Congres in Amsterdam

CWI, UvA en VU nemen voortouwMaandag 14 juli tot en met vrijdag 18 juli 2008 wordt het vijfde Europese Wiskunde Congres (5ECM) gehouden in de RAI in Amsterdam. Het vierjaarlijkse congres was eerder in Parijs, Budapest, Barcelona en Stockholm. Dit keer wordt het jaarlijkse Nederlands Mathematisch Congres erin ondergebracht, met onder andere de Brouwerlezing en de Beegerlezing.

CWI: Cum laude voor snelle stromingsberekening

Jeroen Wackers, onderzoeker van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), promoveerde maandag 5 november 2007 cum laude aan de TU Delft op zijn baanbrekende onderzoek aan twee-vloeistofstromingen. Wackers ontwikkelde een nieuwe methode die stromingen zeer snel kan berekenen. De techniek heeft toepassingen in de scheepshydrodynamica. De promotiecommissie vond het onderzoek 'vernieuwend en van superieure kwaliteit'. Wackers proefschrift is getiteld 'Surface Capturing and Multigrid for Steady Free-Surface Water Flows'. Wateroppervlak

Open Dag CWI een succes

Het was aangenaam druk tijdens de open dag van het CWI afgelopen zaterdag. Centraal bij binnenkomst was er de mogelijkheid om kunstzinnig in ijs te hakken. De opdracht 'maak een wiskundige ijssculptuur' leidde tot indrukwekkende resultaten, waarvan de restanten nog lang zichtbaar waren als klompjes ijs in het gras bij de ingang van het CWI.

Document Actions