Nieuws

Dutch Site News

Best Paper Award voor Peter Bosman

24 november 2009 Tijdens de BNAIC 2009 (Benelux Conference on Artificial Intelligence), de jaarlijkse Benelux conferentie op het gebied van kunstmatige intelligentie, is aan Peter Bosman

Monique Laurent benoemd tot hoogleraar optimalisering

De Universiteit van Tilburg heeft Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica benoemd tot hoogleraar Combinatorial Optimization (combinatorische optimalisering) bij het departement Econometrie & Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Nieuwe simulaties verklaren reuzenbliksems

Nieuwe simulaties van Alejandro Luque en Ute Ebert (CWI) verklaren voor het eerst reuzenbliksems boven de wolken: sprites. De onderzoekers publiceerden hierover in Nature Geosciences, dat op 25 oktober 2009 online verscheen.

Wiskunde voor droge voeten

Per 1 september is Joris Bierkens in dienst getreden van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) als medewerker op het door Deltares gefinancierde project 'Wiskunde voor Dijkhoogtenregeling'.

D. Wojtczak ontvangt Best Paper Award tijdens ICALP 2009

Dominik Wojtczak (postdoc op het CWI en voormalig promovendus aan de Universiteit van Edinburgh) heeft samen met Michael Ummels (RWTH Aken) de ICALP Best Student Paper Award Track B gewonnen voor het artikel 'The Complexity of Nash Equilibria in Simple Stochastic Multiplayer Games'.

Gemakkelijk meta-programmeren met Rascal

Rascal, een nieuwe meta-programmeertaal, is in juli door het CWI gelanceerd tijdens de Summer School on Generative and Transformational Techniques in Software Engineering. Deze zomerschool werd van 6-11 juli 2009 in Braga (Portugal) georganiseerd.

Efficiënter op weg met intelligente agenten

Files blokkeren de Nederlandse snelwegen. Daarvan is vrachtvervoer een belangrijke oorzaak. Opvallend genoeg rijdt toch bijna een derde deel van alle vrachtwagens leeg rond. Promovendus Valentin Robu van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) onderzocht hoe efficiëntie in de logistiek verbeterd kan worden door het inzetten van intelligente software-agents.

Nieuwe bestuursvoorzitter Centrum Wiskunde & Informatica

Dr. ir. P.J.M. van Laarhoven is door het Algemeen Bestuur van NWO per 1 mei 2009 benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Stichting Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam. Hij volgt daarmee prof. dr. P.W. Adriaans op. Peter van Laarhoven is Group Director Strategy bij TNT in Hoofddorp.

Wiskunde maakt ontwerp draadloze netwerken veel efficiënter

Hoeveel GSM-masten moeten er minimaal geplaatst worden om iedereen bereik te geven? Als er tien extra bassisstations gefinancierd kunnen worden, waar kunnen die dan het beste geplaatst worden? Promovendus Erik Jan van Leeuwen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam beschreef deze problemen met meetkundige rekenmodellen.

Automatische uitbreiding databasesystemen met nieuw Armadamodel

Databases worden groter en groter: gegevensgroei van gigabytes of zelfs terabytes is geen uitzondering meer. Wat moet je doen als een database niet meer op één computer past? Kun je ervoor zorgen dat een database flexibel en autonoom meeschaalt met de verwachte groei? Fabian Groffen, promovendus van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) te Amsterdam, ontwikkelde daarvoor het Armadamodel.

Nieuwe Google-dienst 'Rich Snippets' gebaseerd op CWI-technologie

Half mei introduceerde Google een nieuwe dienst met de naam Rich Snippets, die zoekmachinegebruikers nieuwe manieren verschaft om resultaten te filteren. Ook kunnen gebruikers zelf nieuwe typen data aan de zoekresultaten toevoegen. De dienst is onder andere gebaseerd op een door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) bedachte technologie: RDFa.

Korter wachten met nieuwe wiskunde

Wachten in de file, wachten voor de kassa, "Er zijn meer dan tien wachtenden voor u": korter wachten in een rij, wie wil het niet? Promovenda Wemke van der Weij (CWI) ontwikkelde nieuwe, zeer efficiënte wiskundige methoden om wachtrijen te bekorten. Hierbij wordt de bedieningscapaciteit over meer klanten verdeeld.

Document Actions