Nieuws

Dutch Site News

Europees project start onderzoek naar nieuwe kwantumtoepassingen

Op 1 oktober gaat het Europese onderzoeksproject Quantum Computer Science (QCS) van start, waarin een Europees consortium zich zal richten op onderzoek naar toepassingen van kwantummechanische informatica. Het consortium staat onder leiding van Andris Ambainis van de universiteit van Riga (Letland) en bestaat uit acht Europese onderzoeksinstituten* waaronder het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Neelie Kroes prijst iNEM4U project

Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, prees onlangs het iNEM4U (Interactive Networked Experiences in Multimedia for You ) project in een videoboodschap tijdens de slotbijeenkomst van het onderzoeksproject.

Grenzen van chromatisch getal verbeterd

Onderzoeker Fernando de Oliveira Filho van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam verbeterde de ondergrenzen van het chromatisch getal. Hij promoveerde op 1 december op zijn proefschrift 'New Bounds for Geometric Packing and Coloring via Harmonic Analysis and Optimization'.

Wiskunde draagt bij aan betere biologische modellen

Met rationele systemen uit de wiskunde kunnen verschijnselen uit de levenswetenschappen, economie, natuurkunde en techniek worden beschreven. Promovenda Jana Nemcová van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam leverde een bijdrage aan de theorievorming over deze systemen in haar proefschrift 'Rational Systems in Control and System Theory'.

Best Paper Award voor Peter Bosman

24 november 2009 Tijdens de BNAIC 2009 (Benelux Conference on Artificial Intelligence), de jaarlijkse Benelux conferentie op het gebied van kunstmatige intelligentie, is aan Peter Bosman

Monique Laurent benoemd tot hoogleraar optimalisering

De Universiteit van Tilburg heeft Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica benoemd tot hoogleraar Combinatorial Optimization (combinatorische optimalisering) bij het departement Econometrie & Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Nieuwe simulaties verklaren reuzenbliksems

Nieuwe simulaties van Alejandro Luque en Ute Ebert (CWI) verklaren voor het eerst reuzenbliksems boven de wolken: sprites. De onderzoekers publiceerden hierover in Nature Geosciences, dat op 25 oktober 2009 online verscheen.

Wiskunde voor droge voeten

Per 1 september is Joris Bierkens in dienst getreden van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) als medewerker op het door Deltares gefinancierde project 'Wiskunde voor Dijkhoogtenregeling'.

D. Wojtczak ontvangt Best Paper Award tijdens ICALP 2009

Dominik Wojtczak (postdoc op het CWI en voormalig promovendus aan de Universiteit van Edinburgh) heeft samen met Michael Ummels (RWTH Aken) de ICALP Best Student Paper Award Track B gewonnen voor het artikel 'The Complexity of Nash Equilibria in Simple Stochastic Multiplayer Games'.

Gemakkelijk meta-programmeren met Rascal

Rascal, een nieuwe meta-programmeertaal, is in juli door het CWI gelanceerd tijdens de Summer School on Generative and Transformational Techniques in Software Engineering. Deze zomerschool werd van 6-11 juli 2009 in Braga (Portugal) georganiseerd.

Document Actions