CWI spin-off DuckDB Labs werkt samen met startup MotherDuck, die $47,5 miljoen ophaalt

CWI spin-off bedrijf DuckDB Labs hielp bij de oprichting van startup MotherDuck, die DuckDB met de cloud wil verbinden. Een groot deel van de 47,5 miljoen dollar is afkomstig van Andreessen Horowitz, een prominente durfkapitaal onderneming, gespecialiseerd in technologie startups.

Publication date: 21-11-2022

CWI spin-off bedrijf DuckDB Labs heeft geholpen bij de oprichting van MotherDuck, een startup die deze week bekendmaakte 47,5 miljoen dollar te hebben binnengehaald van investeerders. MotherDuck wil het open-source DuckDB-systeem met de cloud verbinden. Aan de startup zijn grote namen verbonden: CEO is Jordan Tigani, oprichter van BigQuery, het cloud-gebaseerde data-analyseplatform van Google. De prominente durfkapitaal onderneming Andreessen Horowitz nam een groot deel van de investering voor zijn rekening.

DuckDB is een innovatief databasesysteem dat grote hoeveelheden gegevens zeer efficiënt beheert en analyseert. Het werd in 2019 gelanceerd door onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt van de onderzoeksgroep Database Architectures van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Voor de ontwikkeling van het systeem zijn de modernste technieken gebruikt, waaronder CWI-uitvindingen als vectorized query processing. DuckDB is gemakkelijk te installeren, en is ontworpen om ingebed in lopende processen te werken. Dit nieuwe concept, embedded analytics, opent mogelijkheden voor vele bestaande en toekomstige toepassingen, bijvoorbeeld mobiele apps of zelfs intelligente (zelfrijdende) auto's.

Sinds de lancering is DuckDB door zowel datawetenschappers als techbedrijven wereldwijd omarmd omdat het overal werkt, zelfs in een webbrowser. In 2021 werd CWI spin-off bedrijf DuckDB Labs opgericht. Het bedrijf is gevestigd bij CWI op het Amsterdam Science Park, en wordt geleid door Mühleisen en Raasveldt. De populariteit van DuckDB groeit snel: met meer dan 800.000 downloads deze maand is het aantal downloads het afgelopen halfjaar meer dan verdrievoudigd.

MotherDuck

Begin 2022 trok DuckDB de aandacht van Jordan Tigani. Tigani gelooft dat de eenvoud en het gemak van data-analyse voor de meeste gebruikers veel belangrijker is dan het aankunnen van reusachtige datagroottes. Vanuit die overtuiging bedacht hij een clouddienst bovenop DuckDB. "We bouwen een data-analyseplatform dat met je meegroeit, zonder de complexiteit van gedistribueerde systemen. Je kunt met gemak opschalen én afschalen als je behoeften veranderen", stelt MotherDuck op haar website.

De oprichters van MotherDuck vormen samen een prestigieus team dat, naast Tigani, bestaat uit industrie-veteranen die in het verleden onder meer de opslaginfrastructuur voor Facebook en de clouddienst voor Elastic Search hebben ontworpen. Het overgrote deel van het team is gevestigd in de VS, maar heeft ook al een Amsterdamse tak.

Nieuwe partnerstrategie

DuckDB Labs heeft vanaf de start veel investeringsaanbiedingen ontvangen van durfkapitalisten, maar besloot uiteindelijk geen durfkapitaal aan te nemen. De oprichters kozen voor een bedrijfsmodel dat draait om samenwerking met enkele belangrijke partners. "We kijken uit naar de toekomstige groei en nieuwe toepassingen die de samenwerking met MotherDuck zal brengen. Dankzij het MotherDuck team kunnen we onze inspanningen richten op onafhankelijke innovatie van DuckDB en groei van onze open-source gemeenschap", zegt Mühleisen, die zijn CEO-schap bij DuckDB Labs combineert met een vaste onderzoekspositie bij het CWI.

Achter deze beslissing zit een strategie die nieuw is voor Silicon Valley: "Ons idee is om DuckDB Labs klein en ambachtelijk te houden, maar een apart bedrijf te incuberen waarin durfkapitalisten kunnen investeren,  waardoor het snel zal groeien", legt Mühleisen uit.

De oprichting van DuckDB Labs en nu MotherDuck past in de langetermijnvisie van de Database Architectures groep van het CWI om een R&D data-ecosysteem in Nederland te creëren.