2022

Nieuwe inzichten in populaire optimalisatiemethoden

Het veelgebruikte simplex-algoritme (1947) is een van de algoritmen die in de praktijk goed werken, terwijl dit volgens de theorie niet altijd mogelijk zou moeten zijn. Sophie Huiberts (CWI) en haar collega's vonden nieuwe theoretische oplossingen voor al lang openstaande problemen in dit vakgebied.

CWI presenteert Strategisch Plan 2022–2027

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) presenteert nieuwe onderzoeksspeerpunten en concrete plannen waarmee de nationale rol in de wiskunde en informatica gemeenschappen versterkt wordt .

In Memoriam Martin Kersten

Prof. dr. M.L. (Martin) Kersten, fellow van het CWI, en emeritus hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam, is overleden op 6 juli 2022.

Technologie om onze democratie te beschermen

Desinformatie is slechts een van de vele problemen waarmee we te maken krijgen door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Technologie heeft een ongekende impact op onze democratie. Daarom zijn het CWI, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een AI, Media & Democracy Lab gestart.

Hoe quantumtheorie ons digitale leven bedreigt en veiliger maakt

Een groot gedeelte van het werk van Serge Fehr, hoogleraar quantum informatietheorie, is abstract en theoretisch en voor maar weinig mensen te begrijpen. Toch helpt zijn werk om de digitale wereld veiliger te maken. Tijdens zijn oratie in Leiden op 26 september vertelt hij hier meer over.

CWI en IDEAS-NCBR ondertekenen Memorandum of Understanding

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale centrum voor wiskunde en informatica in Nederland en IDEAS NCBR, het Poolse centrum voor innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en digitale economie hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Met dit MoU spreken de de instituten af om zich samen in te zetten voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en talentontwikkeling, specifiek op het gebied van informatica.

Algoritmen die werken - hoe hogere wiskunde innovatie in de gezondheidszorg mogelijk maakt

Wetenschappers van het CWI die zich bezighouden met biowetenschappen en gezondheidsonderzoek, ontwerpen wiskundige modellen die uitdagingen in de gezondheidszorg aanpakken. Hun werk varieert van het optimaliseren van behandelplannen voor kankerpatiënten en het verkorten van wachttijden voor ambulances tot het verbeteren van geriatrische zorg en zelfmoordpreventie.

IT-systemen vervuilen en discrimineren, maar we kunnen verantwoorde ICT bouwen

Digitale systemen zijn in relatief korte tijd enorm gegroeid en opgeschaald. Dat ging gepaard met snelle oplossingen – zaken die we vandaag de dag anders zouden doen. Toch kunnen we verantwoorde ICT-systemen creëren, betoogt Nanda Piersma tijdens haar lectorale rede op 6 december aan de Hogeschool van Amsterdam.