2021

Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen

Wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor draagbare en mobiele toepassingen.

In Memoriam Constance van Eeden (1927 – 2021)

Op 21 september 2021 is voormalig CWI-wetenschapper Constance van Eeden overleden. Zij was een van de eerste vrouwelijke wetenschappers van het Mathematisch Centrum (nu CWI) en een wereldberoemde onderzoeker in de statistiek. Ter ere van haar zal CWI in 2022 het Constance van Eeden PhD Fellowship-programma opzetten voor getalenteerde vrouwelijke promovendi.

Managementteam CWI bezoekt Universiteit Twente

Op 31 augustus bezocht CWI's managementteam de Faculteit EEMCS van de Universiteit Twente, als deel van een serie bezoeken aan bètafaculteiten. Mede op basis van deze bezoeken zal het MT van CWI de strategische koers van CWI aanscherpen.

Quantum.Amsterdam en Quantum Delta NL vieren nauwe samenwerking

Op 14 juli hebben de nieuwe quantuminnovatiehub Quantum.Amsterdam, opgericht door UvA, CWI en QuSoft, en Quantum Delta NL samen de vlag gehesen om hun nauwe samenwerking te vieren. Zij willen quantumonderzoek en -ontwikkeling in het Amsterdamse ecosysteem stimuleren.

COVID-19 vaccination process slides

In 2021, five Master’s students of the VU Amsterdam’s Business Analytics programme developed a mathematical model that has greatly improved the planning of coronavirus vaccinations in the Netherlands. They were advised by Rob van der Mei (CWI and VU Amsterdam) and Dennis Moeke (HAN) and financially supported by VU Amsterdam, CWI and GGD GHOR. Their model enabled smarter distribution of the vaccines between the various GGD vaccination locations, so the Dutch population could be vaccinated more quickly.

Wiskundestudenten leveren bijdrage aan coronavaccinatie-planning

Vijf masterstudenten van de VU ontwikkelden een wiskundig model waarmee de coronavaccinatie-planning in Nederland enorm is verbeterd, en waardoor de Nederlandse bevolking sneller gevaccineerd kon worden. Zij werden begeleid door Rob van der Mei (CWI en VU) en Dennis Moeke (HAN).

Het .nl-domein viert 35e verjaardag

Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde en op 1 mei 1986 de allereerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Sindsdien heeft deze gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

Onderzoekers vinden forse onzekerheden in simulaties Covid-19 pandemie

Computermodellen om de sterftecijfers van Covid-19 te voorspellen bevatten flinke onzekerheden in de voorspellingen, zo blijkt uit een internationale studie onder leiding van onderzoekers van UCL in Londen en het CWI. Hun artikel werd op 22 februari gepubliceerd in Nature Computational Science.

UvA, HvA en CWI lanceren AI Media & Democracy Lab

Hoe gaan AI en digitale technologie de media en democratie transformeren? Onderzoekers van de UvA, HvA en CWI gaan daarvoor samenwerken met mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam in het nieuwe AI, Media & Democracy Lab.