2020

Netwerk Women In Quantum Development groeit door

Elkaar opzoeken in een professioneel, maar bovenal informeel netwerk voor vrouwen in quantumonderzoek. Met dat doel voor ogen startten CWI-onderzoeker Stacey Jeffery en haar collega’s het netwerk Women In Quantum Development (WIQD). Na vele enthousiaste reacties op dit initiatief, brengt WIQD nu haar missie in de praktijk met een symposium voor alle quantumonderzoekers in de wetenschap, industrie en politiek.

Software engineering maakt games spannender

Het maken van goede games met interessante spelervaringen is moeilijk. Riemer van Rozen (HvA) ontwikkelde op het CWI een domeinspecifieke programmeertaal voor games waarmee game designers sneller betere games kunnen ontwerpen. Hij promoveerde op 19 februari aan de UvA op zijn proefschrift ‘Languages of Games and Play: Automating Game Design & Enabling Live Programming’.

Slimme technologie voor waterbeheer krijgt innovatie-impuls

Een nieuwe methode die onnodig waterverbruik realtime analyseert, komt een stap dichterbij. Het bedrijf Seita, opgericht door CWI-onderzoekers, ontvangt daarvoor een subsidie van 200.000 euro van de provincie Noord-Holland. De methode koppelt slimme sensoren aan een dataplatform, en moet waterverspilling kunnen terugdringen.

Harry Buhrman treedt toe tot KNAW

Quantumonderzoeker Harry Buhrman treedt toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap van topwetenschappers. Samen met zeventien andere onderzoekers wordt hij op 14 september 2020 als nieuw Akademielid geïnstalleerd. Buhrman is verbonden aan het CWI en de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij directeur en oprichter van het onderzoeksinstituut QuSoft, dat zich richt op de ontwikkeling van quantumsoftware en toepassingen van quantumcomputers en quantumnetwerken.

CWI en HvA samen in lectoraat Applied Quantum Computing

CWI en de Hogeschool van Amsterdam beginnen samen een nieuw bijzonder lectoraat, genaamd Applied Quantum Computing. Het lectoraat ondersteunt het quantumsoftwareinstituut QuSoft bij het overbruggen van de kloof tussen fundamenteel quantumonderzoek en quantumtoepassingen.

IT na corona: dip in wetenschappelijk informatica-onderzoek

In een interview met AG Connect schetst CWI-directeur Jos Baeten hoe de corona-crisis het informatica-onderzoeksveld raakt. Naast alle tegenspoed brengt brengt de crisis ook iets positiefs naar boven, aldus Baeten. ‘Het heeft ook een prachtige kant: dat iedereen bijspringt om een bijdrage te leveren aan deze crisis.’

Ton de Kok benoemd tot directeur CWI

Het bestuur van de stichting NWO-I, de institutenkoepel van NWO, benoemt prof. dr. Ton de Kok tot directeur van CWI. De Kok volgt per 1 oktober 2020 de huidige directeur prof. dr. Jos Baeten op, die het instituut sinds 2011 leidde en met pensioen gaat.

CWI werkt aan Next Generation Internet

Het Next Generation Internet POINTER-fonds kende het CWI een subsidie toe om aan een internetarchitectuurrenovatie te werken, om het internet gereed te maken voor de toekomst. De resultaten, die de huidige BSD-sockettechnologie zullen vervangen, zullen een nieuwe generatie privacy-respecterende en betrouwbare internettoepassingen mogelijk maken.

Doorbraak in energiezuinige kunstmatige intelligentie

Dankzij een wiskundige doorbraak kunnen toepassingen van kunstmatige intelligentie een factor honderd tot duizend energiezuiniger worden. Daardoor wordt het mogelijk toepassingen bijvoorbeeld op een smartwatch of een smartphone te laten draaien, terwijl dat tot op heden in de cloud moest gebeuren.

Amsterdamse coalitie publiceert speciale AI-uitgave in New Scientist

Om het belang van artificiële intelligentie voor de samenleving breed voor het voetlicht te brengen publiceert de Amsterdamse coalitie AI technology for people een speciale uitgave van het blad New Scientist. De special besteedt uitgebreid aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI binnen de regio Amsterdam.