2020
Pablo Cesar ontvangt Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2020
De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2020 gaat naar Pablo Cesar, groepsleider Distributive and Interactive Systems bij CWI.
Levchin-prijs voor baanbrekend werk van Marc Stevens aan hashfuncties
Voor hun baanbrekende werk aan de beveiliging van botsingsbestendige hashfuncties ontvingen onderzoekers Marc Stevens (CWI) en Xiaoyun Wang (Tsinghua University) dit jaar een van de twee Levchin-prijzen voor cryptografie in de praktijk.
Nieuwe protocollen kunnen vroege quantumcomputers versnellen
Hoe kunnen quantumcomputers zoveel mogelijk berekeningen uitvoeren tijdens de korte levensduur van hun geheugen? CWI-onderzoeker Koen Groenland ontwikkelde methoden om dit te doen. Zijn resultaten kunnen helpen bij het verbeteren van vroege quantumcomputers.
Netwerk Women In Quantum Development groeit door
Elkaar opzoeken in een professioneel, maar bovenal informeel netwerk voor vrouwen in quantumonderzoek. Met dat doel voor ogen startten CWI-onderzoeker Stacey Jeffery en haar collega’s het netwerk Women In Quantum Development (WIQD). Na vele enthousiaste reacties op dit initiatief, brengt WIQD nu haar missie in de praktijk met een symposium voor alle quantumonderzoekers in de wetenschap, industrie en politiek.
Software engineering maakt games spannender
Het maken van goede games met interessante spelervaringen is moeilijk. Riemer van Rozen (HvA) ontwikkelde op het CWI een domeinspecifieke programmeertaal voor games waarmee game designers sneller betere games kunnen ontwerpen. Hij promoveerde op 19 februari aan de UvA op zijn proefschrift ‘Languages of Games and Play: Automating Game Design & Enabling Live Programming’.
Kunstmatige intelligentie van CWI en Amsterdam UMC stelt voor het eerst de beste bestralingsplannen voor
CWI en Amsterdam UMC hebben software ontwikkeld die radiotherapeuten ondersteunt bij het maken van inwendige bestralingsplannen voor prostaatkanker. Vandaag is de eerste patiënt behandeld met een bestralingsplan dat gemaakt is met behulp van de nieuwe AI techniek.
Daniel Dadush ontvangt prestigieuze Van Dantzigprijs
Daniel Dadush heeft de Van Dantzigprijs ontvangen, die wordt beschouwd als de hoogste Nederlandse prijs op het gebied van statistiek en operations research. Hij wordt eenmaal in de vijf jaar door de VVSOR uitgereikt.
Slimme technologie voor waterbeheer krijgt innovatie-impuls
Een nieuwe methode die onnodig waterverbruik realtime analyseert, komt een stap dichterbij. Het bedrijf Seita, opgericht door CWI-onderzoekers, ontvangt daarvoor een subsidie van 200.000 euro van de provincie Noord-Holland. De methode koppelt slimme sensoren aan een dataplatform, en moet waterverspilling kunnen terugdringen.
Europese subsidie van 1,5 miljoen voor wiskunde-consortium NETWORKS
Het NETWORKS-consortium kan nu doorgroeien dankzij een subsidie van 1,5 miljoen euro vanuit het Horizon2020-programma van de Europese Unie.
Harry Buhrman treedt toe tot KNAW
Quantumonderzoeker Harry Buhrman treedt toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De KNAW is het belangrijkste Nederlandse genootschap van topwetenschappers. Samen met zeventien andere onderzoekers wordt hij op 14 september 2020 als nieuw Akademielid geïnstalleerd. Buhrman is verbonden aan het CWI en de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij directeur en oprichter van het onderzoeksinstituut QuSoft, dat zich richt op de ontwikkeling van quantumsoftware en toepassingen van quantumcomputers en quantumnetwerken.
25e CWI spin-off Swat.engineering maakt software van de toekomst
Nieuwe startup Swat.engineering genereert nieuwe en transformeert bestaande software op basis van domeinkennis.
Richtlijnen voor toegankelijke websites, online documenten en apps nu ook beschikbaar in het Nederlands
De officiële vertaling van de W3C-richtlijnen, die vanaf 23 september 2020 gelden voor alle websites van overheidsorganisaties, staat nu online. Veel stakeholders hebben hieraan bijgedragen, waaronder de stichting Accessibility en het W3C Benelux Office (gehost door het CWI).
CWI en HvA samen in lectoraat Applied Quantum Computing
CWI en de Hogeschool van Amsterdam beginnen samen een nieuw bijzonder lectoraat, genaamd Applied Quantum Computing. Het lectoraat ondersteunt het quantumsoftwareinstituut QuSoft bij het overbruggen van de kloof tussen fundamenteel quantumonderzoek en quantumtoepassingen.
IT na corona: dip in wetenschappelijk informatica-onderzoek
In een interview met AG Connect schetst CWI-directeur Jos Baeten hoe de corona-crisis het informatica-onderzoeksveld raakt. Naast alle tegenspoed brengt brengt de crisis ook iets positiefs naar boven, aldus Baeten. ‘Het heeft ook een prachtige kant: dat iedereen bijspringt om een bijdrage te leveren aan deze crisis.’
Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen
Het onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Investeren in netwerk upgrades kunnen dit soort storingen niet voorkomen, een alternatief is daarom om steden zo in te richten dat een storing lokaal kan worden opgevangen.
Ton de Kok benoemd tot directeur CWI
Het bestuur van de stichting NWO-I, de institutenkoepel van NWO, benoemt prof. dr. Ton de Kok tot directeur van CWI. De Kok volgt per 1 oktober 2020 de huidige directeur prof. dr. Jos Baeten op, die het instituut sinds 2011 leidde en met pensioen gaat.
CWI werkt aan Next Generation Internet
Het Next Generation Internet POINTER-fonds kende het CWI een subsidie toe om aan een internetarchitectuurrenovatie te werken, om het internet gereed te maken voor de toekomst. De resultaten, die de huidige BSD-sockettechnologie zullen vervangen, zullen een nieuwe generatie privacy-respecterende en betrouwbare internettoepassingen mogelijk maken.
Doorbraak in energiezuinige kunstmatige intelligentie
Dankzij een wiskundige doorbraak kunnen toepassingen van kunstmatige intelligentie een factor honderd tot duizend energiezuiniger worden. Daardoor wordt het mogelijk toepassingen bijvoorbeeld op een smartwatch of een smartphone te laten draaien, terwijl dat tot op heden in de cloud moest gebeuren.
Amsterdamse coalitie publiceert speciale AI-uitgave in New Scientist
Om het belang van artificiële intelligentie voor de samenleving breed voor het voetlicht te brengen publiceert de Amsterdamse coalitie AI technology for people een speciale uitgave van het blad New Scientist. De special besteedt uitgebreid aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI binnen de regio Amsterdam.