2018

Vrouwelijke leden Europees Parlement vaker te vinden op Wikipedia

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben ontdekt dat vrouwelijke leden van het Europees Parlement iets vaker op meerdere taaledities van Wikipedia te vinden zijn dan hun mannelijke collega’s. De verschillen tussen de taaledities zijn echter groot: terwijl in tien edities de vrouwen oververtegenwoordigd zijn, zijn er dertien edities waarin dat juist voor de mannen geldt.

CWI onderzoekers maken energienetwerk stabieler met wiskunde

Onderzoekers van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben ontdekt hoe schommelingen van wind- en zonne-energie storingen in electriciteitsnetwerken kunnen veroorzaken. Het wiskundig raamwerk ontwikkeld door de onderzoekers biedt ondersteuning bij het voorspellen van mogelijke stroomstoringen in het hoogspanningsnetwerk. Het wetenschappelijk artikel is gepubliceerd in Physical Review Letters op 21 mei 2018.

CWI-onderzoeker Monique Laurent gekozen tot KNAW-lid

Onderzoeker en MT-lid Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op19 april 2018 bekend. Naast onderzoeker en lid van het management team van het CWI is Monique Laurent als hoogleraar Combinatorische Optimalisering verbonden aan Tilburg University. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers die worden voorgedragen door collega-onderzoekers binnen en buiten de Akademie.

LOFAR brengt groei bliksemflitsen in beeld

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR kan voor het eerst het ontstaan en de ontwikkeling van bliksemflitsen tot op details van ongeveer een meter volgen, wat hopelijk kan leiden tot betere bliksembeveiliging. Deze resultaten werden door een internationaal onderzoeksteam van de RUG, ASTRON, CWI, RU en de VUB op 16 februari 2018 gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Florian Speelman wint Andreas Bonn medaille 2018

Florian Speelman (CWI & QuSoft), Remco Molenaar (AMC) en Edwin van der Pol (AMC) wonnen de Andreas Bonn medailles 2018 van het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, die eens in de vijf jaar worden uitgereikt voor oorspronkelijk werk. Naast de medaille kregen de winnaars 1000 euro. Speelman kreeg de prijs voor zijn proefschrift 'Position-based Quantum Cryptography and Catalytic Computation'.