2017

Harry Buhrman benoemd tot faculteitshoogleraar

Prof. dr. H.M. Buhrman is met ingang van 1 januari 2017 benoemd tot faculteitshoogleraar van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Harry Buhrman  zal in zijn positie als faculteitshoogleraar fungeren als het boegbeeld van Qusoft en zorgdragen voor de verdere uitbouw van dit centrum.

CWI lanceert spin-off SEITA energy flexibility

CWI heeft onlangs de spin-off SEITA (Sustainable Energy Is Totally Achievable) gelanceerd, een dienstverlener gericht op de energiesector. SEITA adviseert leveranciers van duurzame energie op het gebied van demand response door middel van flexibele energietarieven.

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk

Met een nieuwe wiskundige methode kan een hotel op langere termijn gemiddeld 5% meer omzet halen als rekening wordt gehouden met online reviews. Dirk Sierag, promovendus van het CWI, analyseerde met boekingsgegevens uit het verleden het gedrag van consumenten die hotelkamers boeken. Daarmee maakte hij wiskundige modellen die hotels kunnen ondersteunen bij het bepalen van een optimale prijs van hotelkamers. Op 30 maart promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift 'Revenue Management in the Hotel Industry'. De onderzoeksresultaten zijn ook toepasbaar op films, concerten, sportevenementen en bijvoorbeeld Uber-taxiritten.

Cellen stimuleren groeirichting door eigen kracht

Tijdens de groei van embryo’s richten cellen zich naar krachten uit het omliggende weefsel. Deze krachten ontstaan door verschillen in groeisnelheden, spiercontracties of de zwaartekracht. Wiskundigen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam toonden voor het eerst aan dat het actief samentrekken van de cel deze heroriëntatie van cellen kan versnellen en vergemakkelijken. Hun onderzoek verscheen onlangs in het toonaangevende tijdschrift Biophysical Journal (112).

Nationale Blockchain Coalitie presenteert actieagenda

Minister Kamp van Economische Zaken nam op 20 maart de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede overheden en kennisinstellingen, waaronder het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie.

Cryptograaf Ronald Cramer ontvangt ERC Advanced Grant

Cryptograaf Ronald Cramer (CWI en UL) ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn project ‘Algebraic Methods for Stronger Crypto’ in maart 2017. De European Research Council (ERC) kent deze meest prestigieuze persoonsgebonden beurzen toe aan excellente, gerenommeerde wetenschappers met nieuwe ideeën voor risicovol grensverleggend onderzoek dat impact heeft op zowel de wetenschap als de samenleving. Met de beurs kunnen vijf jaar lang extra onderzoekslijnen worden opgezet.

Nederlands kleinste supercomputer is een feit

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft een supercomputer gebouwd ter grootte van vier pizzadozen. De Little Green Machine II heeft het rekenvermogen van 10.000 pc's en zal gebruikt worden door onderzoekers in de oceanografie, informatica, kunstmatige intelligentie, algoritmiek, financiële modellering en sterrenkunde.

Centrum Wiskunde & Informatica krijgt 3D lab van wereldformaat in huis

Op donderdag 18 mei opende demissionair staatssecretaris Sander Dekker bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) een nieuwe onderzoeksfaciliteit van wereldformaat. Het gaat om het zogenaamde “FleX-ray Lab”. Met de nieuwe scanner van dit lab is het voor het eerst mogelijk om al gedurende het scanproces realtime 3D binnenin objecten te kijken, en direct de scanner bij te sturen of in te laten zoomen als dat nodig is.

Nanda Piersma benoemd tot bijzonder lector Big Data in de Stad

Nanda Piersma is door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) benoemd tot bijzonder lector ‘Big Data in de stad’. Het nieuwe lectoraat versterkt de samenwerking tussen de HvA-faculteiten Techniek en Digitale Media & Creatieve Industrie met het nationaal onderzoeksinstituut Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Het lectoraat ‘Big Data in de Stad’ gaat zich richten op big data-analyse die de basis moet vormen voor nieuwe producten en diensten die bijdragen aan oplossingen voor de vele uitdagingen van Amsterdam in de 21e eeuw. De benoeming van Piersma gaat in op 1 september 2017 en geldt voor een periode van vier jaar.

Bliksem produceert nagloed van gammastraling

Bliksem wekt röntgen- en gammastraling op. De ioniserende straling van bliksem blijkt veel langer te schijnen dan tot nu toe was aangenomen: er ontstaat een nagloed van gammastraling die tot wel 10.000 keer langer duurt. Dat blijkt voor het eerst uit computersimulaties van onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hun artikel ‘TGF afterglows: a new radiation mechanism from thunderstorms’ is gepubliceerd op 22 oktober 2017 in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Review Letters. Deze ontdekking kan meer inzicht geven in hoe bliksem zich ontwikkelt.