Bonsai Best Paper voor Eike Kiltz

Publication date: 05-06-2010

Onderzoeker  Eike Kiltz van het  Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, heeft de Best Paper Award van EuropCrypt 2010 in ontvangst genomen. De conferentie vond plaats in Monaco en Nice.Kiltz en zijn collega’s Dennis Hofheinz, David Cash en Chris Peikert kregen de onderscheiding voor hun artikel ‘Bonsai Trees, or How to Delegate a Lattice Basis’. Eurocrypt is – samen met zijn Amerikaanse tegenhanger Crypto, de meest vooraanstaande internationale conferentie op het gebied van cryptografie.

Kiltz en zijn collega’s hebben onderzoek verricht naar  een relatief nieuwe vorm van cryptografie die is gebaseerd op wiskundige roosters. In tegenstelling tot beveiligingssystemen die momenteel in gebruik zijn,  is deze vorm van cryptografie bestand tegen aanvallen van kwantum computers. Eerdere methoden voor digitale handtekeningen en op identiteit-gebaseerde encryptie waren eenvoudig en efficiënt, maar boden hiertegen geen volledige veiligheidsgarantie.

Kwantum computers  zijn, als ze ooit gebouwd kunnen worden, veel sneller dan conventionele computers. In een dergelijk kwantum tijdperk wordt de  internetbeveiliging die nu door banken wordt gebruikt volkomen nutteloos. Het huidige beveiligingssysteem, gebaseerd op RSA-encryptie, ontleent zijn kracht aan het computationele probleem van  factorisatie: het ontbinden van grote getallen in priemgetallen. Voor een conventionele computer is het breken van het RSA-versleutelingssysteem niet haalbaar. Een kwantum computer breekt deze beveiliging echter in een handomdraai.

In mei 2010 presenteerde Kiltz zijn bekroonde werk op de workshop 'Public Key Cryptography and the Geometry of Numbers’  over het gebruik van deze nieuwe vorm van cryptografie in de constructie van ‘public key’ cryptografische protocollen. De workshop vond plaats in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd georganiseerd door Ronald Cramer (CWI) en David Mandell Freeman (Stanford University, USA).