Centrum Wiskunde & Informatica tekent Charter Talent naar de Top

Vandaag ondertekent het Centrum Wiskunde & informatica (CWI) het Charter Talent naar de Top.

Publication date: 25-03-2010

Vandaag ondertekent het Centrum Wiskunde & informatica (CWI) het Charter Talent naar de Top.

Het CWI onderstreept hiermee de doelstelling van deze landelijke Taskforce om meer vrouwelijk talent naar topfuncties te laten doorstromen. Om dit illustreren werd door het CWI de korte film ‘Room for Women’ gemaakt. Hierin zijn vier vrouwelijke wetenschappers aan het woord die een rolmodel vertegenwoordigen voor een nieuwe generatie wetenschappelijk talent.

Het CWI kan op dit moment al 18 procent vrouwen tot haar onderzoeksstaf rekenen. ‘Room for Women’ laat zien hoe deze vrouwelijke beta-onderzoekers het CWI ervaren voor de ontplooiing van hun talent. Prof. Ute Ebert, Prof. Lynda Hardman, Dr. Martina Ch.-Bruckner en promovenda Sara Ramezani vertellen over hun leven, onderzoek en ambities. De film is vandaag op het CWI in première gegaan.

Eregast op de première is Constance van Eeden. In 1950 was zij student aan het toenmalig Mathematisch Centrum, waar zij vervolgens als eerste vrouwelijke wetenschapper in 1954 in dienst trad. Constance van Eeden promoveerde in 1958 cum laude op haar theoretische onderzoek op het gebied van de wiskundige statistiek. Daarna was zij verbonden aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Canada. Hier begeleidde zij met toewijding en plezier een groot aantal studenten naar hun Master’s degree of PhD.  Op dit moment is zij onder meer als Honorary Professor verbonden aan de University of Bristish Columbia, waar zij vier maanden per jaar verblijft.

Binnen zes maanden na ondertekening van het Charter stelt het CWI duidelijke en meetbare doelstellingen om meer vrouwen te laten instromen en doorstromen naar de top van het instituut. In 2007 was het aandeel vrouwelijke wetenschappers op het CWI 16 procent. Drie jaar later in 2010 is dat al 18 procent. Als deze trend zich voortzet zou dat betekenen dat binnen 10 jaar het CWI 24 procent vrouwen tot haar wetenschappelijke staf kan rekenen.

 


signing2

CWI Youtube
www.youtube.com/user/CentrumWI