Best Paper Award voor Peter Bosman

24 november 2009 Tijdens de BNAIC 2009 (Benelux Conference on Artificial Intelligence), de jaarlijkse Benelux conferentie op het gebied van kunstmatige intelligentie, is aan Peter Bosman

Publication date: 24-11-2009

24 november 2009

Tijdens de BNAIC 2009 (Benelux Conference on Artificial Intelligence), de jaarlijkse Benelux conferentie op het gebied van kunstmatige intelligentie, is aan Peter Bosman

van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, een Best Paper Award uitgereikt voor zijn publicatie ‘On Empirical Memory Design, Faster Selection of Bayesian Factorizations and Parameter-Free Gaussian EDAs’. Volgens de jury is zijn artikel een ‘must read’ in dit vakgebied. De resultaten van zijn onderzoek kunnen worden toegepast in ondermeer de logistieke sector en in ziekenhuizen.

Peter Bosman verricht onderzoek op het gebied van Computational Intelligence and Multi-agent Games. De prijs is aan Bosman uitgereikt in de categorie ‘Recently Internationally Published’. Uit negenenvijftig bijdragen werden drie artikelen genomineerd waaruit het artikel van Bosman uiteindelijk werd gekozen.

Het onderzoek van Bosman betreft fundamenteel onderzoek op het gebied van Estimation of Distribution Algorithms (EDAs), een specifieke vorm van evolutionaire algoritmen voor optimalisatiedoeleinden. Het onderzoek laat zien hoe je met leertechnieken een EDA zodanig kunt aanpassen dat dezelfde resultaten behaald kunnen worden met minder rekenkracht. De resultaten van zijn onderzoek zijn breed toepasbaar in de maatschappij en industrie. Zij kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het optimaliseren van supply chain management processen in de logistieke sector. Maar ook ziekenhuizen kunnen op basis van zijn onderzoek hun capaciteit, (zoals bedden en staf) beter benutten, waardoor de totale doorstroom van patiënten wordt verbeterd.

Op de BNAIC, die dit jaar voor de 21ste keer werd gehouden, komen onderzoekers op alle gebieden van kunstmatige intelligentie samen. Het betreft hoofdzakelijk onderzoekers afkomstig uit de Benelux.