In Memoriam Ben Sommeijer

Onderzoeker Ben Sommeijer van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is op 19 november overleden.

Publication date: 23-11-2009

Onderzoeker Ben Sommeijer van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is op 19 november overleden. Hij was sinds 1976 werkzaam bij het Mathematisch Centrum en het CWI op het gebied van de numerieke wiskunde, in het bijzonder de numerieke integratie van gewone- en partiële differentiaalvergelijkingen. Sommeijer is zestig jaar geworden. 

Ben Sommeijer heeft wiskunde en wetenschappelijk rekenen gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Amsterdam (UvA) in de periode 1967-1977. Hij is in 1976 begonnen bij het Mathematisch Centrum - de voorloper van het CWI - als wetenschappelijk programmeur. In 1988 werd hij wetenschappelijk medewerker en vier jaar later is hij aan de UvA gepromoveerd bij Piet van der Houwen.

Kenmerkend voor zijn onderzoek was een hoog gehalte van praktisch nut, met toch een precieze en grondige onderbouwing. Een voorbeeld hiervan zijn de Runge-Kutta-Chebyschev methoden, door Sommeijer ontwikkeld - eerst in samenwerking met Piet van der Houwen en later met Jan Verwer. Hij heeft ook bijgedragen aan bijzonder succesvol toegepast onderzoek naar de dynamica van fytoplankton, in samenwerking met Jef Huisman (UVA) en Nga Pham Thi (OIO, CWI). Dit onderzoek heeft onder andere een artikel in Nature opgeleverd.

Ben Sommeijer is van 2001 tot 2005 voorzitter van de ondernemingsraad geweest. Verder was hij jarenlang redacteur van het tijdschrift Journal of Computational and Applied Mathematics en zat hij in de organisatie van de NUMDIFF-conferentie die om de drie jaar plaatsvindt in Halle (Duitland). Hij deed hiervoor onder andere de redactie van de conference proceedings voor het tijdschrift Applied Numerical Mathematics.

We zullen ons Ben Sommeijer blijven herinneren als een uitstekende collega en onderzoeker, en als een innemend, geïnteresseerd en vriendelijk persoon.