VLDB 10-year Best Paper Award voor hardware-aware databasetechnologie

Onderzoekers Peter Boncz, Stefan Manegold en Martin Kersten van het CWI hebben op 27 augustus de prestigieuze VLDB 10-year Best Paper Award gewonnen.

Publication date: 27-08-2009

Onderzoekers Peter Boncz, Stefan Manegold en Martin Kersten van het CWI hebben op 27 augustus de prestigieuze VLDB 10-year Best Paper Award gewonnen. Die kregen zij voor hun artikel 'Database Architecture Optimized for the new Bottleneck: Memory Access'. De prijs werd uitgereikt tijdens de 35e International Conference on Very Large Data Bases (VLDB) in Lyon, Frankrijk. De VLDB conferentie is een van de belangrijkste internationale forums voor databaseonderzoekers, leveranciers, applicatieontwikkelaars en gebruikers. Het winnende artikel gaat over het benutten van de mogelijkheden van de moderne hardware door middel van nieuwe databasetechnologie.

Relationele databases werden eind jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw ontworpen. Een knelpunt lag in die tijd bij het lezen en schrijven van gegevens op de harde schijf van een computer. De centrale processor unit (CPU) was langzaam en er konden maar weinig gegevens in het kleine werkgeheugen geladen worden. In de loop van de tijd verbeterde de hardware; de CPU-snelheid en de grootte van het werkgeheugen verdubbelde ongeveer elke 18 maanden. Het ontwerp van de databases werd echter niet aangepast. De databasegroep van het CWI beschreef in het winnende artikel de eerste ideeën over hoe de databasecode en -structuren aangepast moesten worden aan de veranderde hardware. Dit was het begin van een nieuwe visie op het vakgebied: het 'hardware-aware' ontwerpen van databases. Hiermee kan de volledige kracht van de hardware benut worden.

De Award werd ook toegekend voor het pioniersonderzoek van de CWI-onderzoekers op het gebied van column-oriented databasetechnologie. Hun MonetDB open-source databasesysteem maakt moderne column-oriented databasetechnologie beschikbaar voor onderzoekers, gebruikers en databaseontwikkelaars. De VLDB 10-year Best Paper Award wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste artikel dat tien jaar geleden op de VLDB-conferentie werd gepresenteerd en dat in die tien jaar de meeste impact heeft gehad. Van de 50 geselecteerde papers werd dat van de CWI-groep uitgekozen. Het beheersen van de data-explosie is een van de speerpunten van het CWI. Dit onderzoek is daar een goed voorbeeld van.

Meer informatie:
monetdb.cwi.nl

- Het onderzoek waarop het winnende artikel is gebaseerd, is mede gefinancierd door Bsik-BRICKS en MultimediaN.

- Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 160 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek in ongeveer 70 projecten, en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Ongeveer 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Uit het instituut komen circa twintig spin-off bedrijven voort.

- Foto: Shutterstock