CWI database team wint Best Paper Runner Up op SIGMOD 2009

Het databaseteam van het CWI ontving op 1 juli de SIGMOD Best Paper Award Runner Up prijs. Dit gebeurde tijdens de internationale ACM SIGMOD'09 conferentie in Providence, Rhode Island (VS).

Publication date: 01-07-2009


 
Het databaseteam van het CWI ontving op 1 juli de SIGMOD Best Paper Award Runner Up prijs. Dit gebeurde tijdens de internationale ACM SIGMOD'09 conferentie in Providence, Rhode Island (VS). De prijs werd toegekend voor het artikel 'An architecture for recycling intermediates in a column-store', geschreven door Milena Ivanova, Martin Kersten, Niels Nes en Romulo Gonçalves van CWI.

De jaarlijkse ACM SIGMOD conferentie is een toonaangevend internationaal forum voor database-onderzoekers, ontwikkelaars en gebruikers om state-of-the-art ideeën, resultaten en tools uit te wisselen. De concurrentie was groot: in totaal waren er meer dan vierhonderd artikelen ingediend. Het CWI-artikel werd geselecteerd uit 63 geaccepteerde papers.

Het databaseteam ontving de prijs voor zijn innovatieve onderzoek naar de realisatie van de Sloan Digital SkyServer – een omvangrijke database met gegevens over planeten, sterren en andere hemellichamen. Voor databasesystemen is het moeilijk om zulke grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken ('query'). Daarom breidden de onderzoekers het MonetDB databasesysteem uit met een nieuwe relationele algebra recycling techniek. Deze techniek gebruikt bekende berekeningen in querystromen opnieuw, zonder dat dit vooraf door de databasebeheerder gepland hoeft te worden. De nieuwe methode is zeer efficiënt. Dit toonden de onderzoekers aan door query logs – lijsten met afgehandelde zoekopdrachten – van de SkyServerdatabase te vergelijken met die van het MonetDB databasesysteem. Hieruit bleek, dat dit de eerste open source oplossing is die even goed presteert als het origineel, dat ontwikkeld werd door J. Gray voor Microsoft SQLServer. Deze belangrijke stap in het onderzoek maakt MonetDB/SkyServer tot een waardevol en volwassen experimenteerplatform waarop geavanceerde technieken voor wetenschappelijk datamanagement ontwikkeld kunnen worden. Het onderzoek maakte deel uit van de Focus/BRICKS-projecten.


Meer informatie:
het artikel van CWI's database team (voor ACM leden)
een kopie van het artikel (ACM lidmaatschap niet vereist)
BSIK BRICKS

Foto: de prijsuitreiking. V.l.n.r.: Johannes Gehrke (Cornell University, VS) van de ACM SIGMOD 2009 Best Paper Award commissie, Milena Ivanova (CWI) en Martin Kersten (CWI). Fotografie: Stefan Manegold.