Frans-Nederlandse informatica-samenwerking van start met ATEAMS-project

ATEAMS, het eerste informaticaproject in de Frans-Nederlandse samenwerking tussen het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) startte op 25 juni.

Publication date: 24-06-2009ATEAMS, het eerste informaticaproject in de Frans-Nederlandse samenwerking tussen het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) startte op 25 juni. Die middag tekenden INRIA-president Michel Cosnard, Jan Karel Lenstra, algemeen directeur van het CWI, en Paul Klint, projectleider ATEAMS, in Amsterdam de overeenkomst die deze samenwerking bezegelde. Het project gaat over analyse en transformatie van software, met als doel om betere software te maken. Paul Klint (CWI), Michel Cosnard (INRIA) en Jan Karel Lenstra (CWI). Fotograaf: Fred Schuurhof.

Tijdens de plechtigheden spraken verder François Delahousse van de Franse Ambassade, Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en initiatiefnemers Paul Klint (CWI) en Jean-Pierre Banâtre (INRIA). Doel van de samenwerking is versterking van de Europese onderzoeksinfrastructuur.

Betere software door meta-programmeren
Een van de toepassingen van het ATEAMS-project gaat om het analyseren en verbeteren van software die geschreven is in Java. Deze programmeertaal wordt veel gebruikt, bijvoorbeeld in bankapplicaties, computergames en embedded software in mobiele telefoons. Ook onderdelen van auto's worden in Java geprogrammeerd, zoals de besturing van airbags of het videocontrolesysteem voor achteruit inparkeren. Met de tools die ontwikkeld worden kunnen zogenaamde 'code smells', figuurlijke vieze luchtjes aan de software, worden opgespoord en weggewerkt. Dit is 'meta-programmeren': een programma met een ander programma verbeteren. Meta-programmeren is op zeer verschillende programmeertalen toe te passen. De uitkomsten zullen beschikbaar zijn voor een brede groep gebruikers door integratie van de resultaten met Eclipse, een van de meest gebruikte open source Java-ontwikkelomgevingen. Het project loopt tot 2013. Foto 2, v.l.n.r.: Paul Klint (CWI), Michel Cosnard (INRIA) en Jan Karel Lenstra (CWI). Fotograaf: Fred Schuurhof.

Foto 1, v.l.n.r.:  François Delahousse (Franse Ambassade), Jos Engelen (NWO), Michel Cosnard (INRIA), Paul Klint (CWI), Jean-Pierre Banâtre (INRIA) en Jan Karel Lenstra (CWI).
Fotograaf: Fred Schuurhof.

Foto 2 en 3, v.l.n.r.: Paul Klint (CWI), Michel Cosnard (INRIA) en Jan Karel Lenstra (CWI). Fotograaf: Fred Schuurhof.

 


Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 160 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek in ongeveer 70 projecten, en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Ongeveer 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Uit het instituut komen circa twintig spin-off bedrijven voort.


Noot voor de pers:

Meer informatie: prof. dr. Paul Klint (CWI en UvA), e-mail Paul.Klint@cwi.nl, tel. 020 592 4126.

PROGRAMMA VOOR PERS EN GENODIGDEN:
16:30-16:40 François Delahousse, Premier Conseiller de l'Ambassade de France aux Pays-Bas
16:40-16:50 Jos Engelen, voorzitter NWO
16:50-17:00 Jan Karel Lenstra, algemeen directeur CWI
17:00-17:30 Perspective, door Michel Cosnard, Président INRIA
17:30-17:50 Tekenen van de overeenkomst
17:50-18:10 Excursie naar de nieuwbouw van het CWI
18:10-18:40 INRIA et l'Europe, door Jean-Pierre Banâtre (INRIA)
18:40-19:00 ATEAMS, door projectleider Paul Klint