Nieuws
Dutch Site News
Léo Ducas benoemd tot hoogleraar Wiskundige Cryptologie in Leiden
Léo Ducas is aangesteld als deeltijdhoogleraar Mathematische Cryptologie aan de Universiteit Leiden. Bij het CWI ontwierp hij al verschillende cryptosystemen, waarvan sommige binnenkort misschien als nieuwe internationale standaarden worden aangenomen.
Quantum Applicatie Lab brengt quantumtechnologie versneld naar samenleving
Op 23 maart werd het Quantum Application Lab (QAL) officieel gelanceerd. QAL staat nu open om de voordelen en zakelijke kansen voor quantum computing te verkennen. Het CWI is een van de initiatiefnemers.
Algoritme kan ook leren zonder voorbeelden
Allard Hendriksen (CWI) ontwikkelde een algoritme dat Röntgenbeelden verbetert, zónder dat het hoeft te leren van data uit eerdere metingen. Hij promoveert op 3 maart aan de Universiteit Leiden.
TNO Insights: Privacyvriendelijk data delen is echt hogere wiskunde
In TNO Insights verscheen een interview met Thomas Attema (TNO en CWI), die de TNO Young Excellent Researcher Award 2021 won.
Laura Hollink schreef mee aan het position paper ‘De kunst van AI voor iedereen’
Cultuur en media kunnen een pioniersrol spelen op het gebied van AI, stelt een nieuw rapport van de Nederlandse AI Coalitie.
Software onderzoekers luiden noodklok
Software onderzoekers uit heel Europa luiden gezamenlijk de noodklok: om een stevige internationale concurrentiepositie te behouden, moet er meer geld naar software onderzoek.
Podcast: Waarom hunkeren bedrijven zo naar quantumsoftware?
CWI- en QuSoft-onderzoeker Harry Buhrman sprak in de AG Connect & CWI-podcastserie Superscience over de nieuwe mogelijkheden die quantumsoftware voor maatschappij en bedrijfsleven gaat bieden.
Podcast: Hoe kan AI controversiële termen in erfgoedcollecties opsporen?
CWI-onderzoeker Laura Hollink sprak in de podcast Snoek op Zolder over het Cultural AI Lab. Hoe kunnen waarden als diversiteit, inclusiviteit en respect voor culturele verschillen worden vertaald in AI-toepassingen?
In memoriam Dirk Dekker (1927-2021)
Wiskundige en voormalig CWI-medewerker Dirk Dekker is op 94-jarige leeftijd overleden.
CWI-databaseonderzoek aan basis van Silicon Valley-succes
CWI-onderzoeker Peter Boncz werd geïnterviewd door Het Financieele Dagblad over de CWI wortels van twee succesvolle Silicon Valley bedrijven: Snowflake en Databricks. Beide maken software om gegevens op te slaan en te verwerken.
CWI-promovendus en QuSoft-onderzoeker Jordi Weggemans wint Lorentz Afstudeerprijs
CWI-promovendus Jordi Weggemans wint voor zijn afstudeerscriptie over een nieuw quantumalgoritme de Lorentz Afstudeerprijs voor Theoretische Natuurkunde 2021 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).
CWI-wetenschappers traden op in het 'Gala van de Wetenschap'
CWI-onderzoekers Harry Buhrman, Stacey Jeffery en Maris Ozols traden op in het Gala van de Wetenschap.
CWI en Beeld & Geluid openen virtueel museum tijdens VR Days Amsterdam
Virtual Reality brengt je samen met je vrienden naar de Toppop studio van 1979
Rob van der Mei en Sandjai Bhulai geïnterviewd door Radio 1
Rob van der Mei (CWI en VU) en Sandjai Bhulai (VU) werden in het live radioprogramma 'Spraakmakers' geïnterviewd op NPO Radio 1, als winnaars van de Huibregtsen Award 2021.
Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen
Wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor draagbare en mobiele toepassingen.
In Memoriam Constance van Eeden (1927 – 2021)
Op 21 september 2021 is voormalig CWI-wetenschapper Constance van Eeden overleden. Zij was een van de eerste vrouwelijke wetenschappers van het Mathematisch Centrum (nu CWI) en een wereldberoemde onderzoeker in de statistiek. Ter ere van haar zal CWI in 2022 het Constance van Eeden PhD Fellowship-programma opzetten voor getalenteerde vrouwelijke promovendi.
Huibregtsenprijs 2021 voor CWI's Rob van der Mei en Sandjai Bhulai (VU)
Hoogleraar Toegepaste wiskunde Rob van der Mei (CWI /VU) en VU-hoogleraar Business Analytics Sandjai Bhulai en hebben de Huibregtsenprijs 2021 gewonnen met hun onderzoeksproject 'Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland'.
Managementteam CWI bezoekt Universiteit Twente
Op 31 augustus bezocht CWI's managementteam de Faculteit EEMCS van de Universiteit Twente, als deel van een serie bezoeken aan bètafaculteiten. Mede op basis van deze bezoeken zal het MT van CWI de strategische koers van CWI aanscherpen.
ACCSS - nieuwe vereniging van cybersecurity academici van start
Vorige maand vierden leden van de ACCSS-vereniging dat ACCSS (Academic Cyber Security Society) nu een formele vereniging is. Marten van Dijk, hoofd van de onderzoeksgroep Computer Security van het CWI, is een van de bestuursleden.
Quantum.Amsterdam en Quantum Delta NL vieren nauwe samenwerking
Op 14 juli hebben de nieuwe quantuminnovatiehub Quantum.Amsterdam, opgericht door UvA, CWI en QuSoft, en Quantum Delta NL samen de vlag gehesen om hun nauwe samenwerking te vieren. Zij willen quantumonderzoek en -ontwikkeling in het Amsterdamse ecosysteem stimuleren.
Wiskundestudenten leveren bijdrage aan coronavaccinatie-planning
Vijf masterstudenten van de VU ontwikkelden een wiskundig model waarmee de coronavaccinatie-planning in Nederland enorm is verbeterd, en waardoor de Nederlandse bevolking sneller gevaccineerd kon worden. Zij werden begeleid door Rob van der Mei (CWI en VU) en Dennis Moeke (HAN).
Nieuwe CWI spin-off DuckDB Labs: Oplossingen voor snelle database-analyse
CWI-onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt hebben het CWI spin-offbedrijf DuckDB Labs opgericht, dat DuckDB verder helpt ontwikkelen. DuckDB is een open-source database managementsysteem gericht op efficiënte data-analyse.
Is dit het eerste natuurkundige raadsel dat de quantumcomputer gaat oplossen?
Joris Kattemölle (UvA/QuSoft/CWI) doet in zijn proefschrift een voorstel voor een natuurkundig probleem dat quantumcomputers als eerste zouden kunnen gaan oplossen: een quantumcomputer met zo’n honderd quantumbits. Kattemölle promoveerde 30 juni aan de UvA.
Nieuw Brits bankbiljet van vijftig pond eert computerpionier Alan Turing
Op 23 juni brengt de Bank of England een nieuw bankbiljet van 50 pond uit met daarop Alan Turing. CWI-onderzoekers en hoogleraren Lynda Hardman en Jurgen Vinju geven commentaar op de betekenis van Turings werk voor de huidige informatica en maatschappij.
TNO, CWI en TUD ontvangen 1.8 miljoen voor onderzoek naar quantumveiligheid publieke-sleutelinfrastructuur
Een consortium van onder andere TNO, CWI en de TU Delft ontvangt 1.8 miljoen subsidie van NWO om onderzoek te doen naar het quantumveilig maken van publieke sleutelinfrastructuur (PKI), dat de basis vormt van veilige digitale verbindingen en het beveiligen van digitale informatie. Onderzoeksvoorstel HAPKIDO is ingediend naar aanleiding van een oproep van de Nationale Wetenschapsagenda.
Het .nl-domein viert 35e verjaardag
Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde en op 1 mei 1986 de allereerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Sindsdien heeft deze gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.
Algoritmes maken vervoer van zeecontainers naar het achterland goedkoper en milieuvriendelijker
Zeecontainers worden momenteel niet altijd efficiënt van een zeehaven naar het achterland vervoerd. Promovendus Bernard Zweers (CWI) ontwikkelde slimme algoritmes om het vervoer van containers per binnenvaartschip te optimaliseren. Implementatie van deze algoritmes kan leiden tot minder CO¬2-uitstoot, minder vrachtwagens op de weg en grote kostenbesparingen.
Onderzoekers vinden forse onzekerheden in simulaties Covid-19 pandemie
Computermodellen om de sterftecijfers van Covid-19 te voorspellen bevatten flinke onzekerheden in de voorspellingen, zo blijkt uit een internationale studie onder leiding van onderzoekers van UCL in Londen en het CWI. Hun artikel werd op 22 februari gepubliceerd in Nature Computational Science.
UvA, HvA en CWI lanceren AI Media & Democracy Lab
Hoe gaan AI en digitale technologie de media en democratie transformeren? Onderzoekers van de UvA, HvA en CWI gaan daarvoor samenwerken met mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam in het nieuwe AI, Media & Democracy Lab.
Guido Schäfer benoemd tot bijzonder hoogleraar UvA
Guido Schäfer is benoemd tot bijzonder hoogleraar Algorithms, Optimisation and Game Theory aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Document Actions