Nieuws

Dutch Site News

Amsterdamse kennisinstellingen steken 1 miljard in AI

Amsterdamse kennisinstellingen slaan de handen ineen en investeren in de komende tien jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën. De investering moet nieuwe onderzoeksprogramma’s mogelijk maken, topwetenschappers aantrekken en studenten opleiden met state-of-the-art kennis van AI.

Tim Baarslag treedt toe tot De Jonge Akademie

CWI-onderzoeker Tim Baarslag is een van de tien nieuwe leden die toetreden tot De Jonge Akademie. Vanaf 1 april 2020 zal hij zich aansluiten bij dit platform voor jonge wetenschappers die internationaal erkenning genieten voor hun talent.

Voormalig CWI-directeur Cor Baayen overleden

Met verdriet heeft CWI kennisgenomen van het overlijden van Cor Baayen, op 22 mei jongstleden. Baayen was wetenschappelijk directeur van het instituut in de jaren 1980-1994. Onder zijn leiding groeide het instituut uit tot een expertisecentrum voor zowel wiskunde als informatica.

CWI ontwikkelt prijsmodellen voor financiële derivaten

Banken en andere financiële instellingen willen financiële derivaten verhandelen, en daarbij tot in detail begrijpen welke risico’s ze lopen. In zijn promotieonderzoek heeft CWI-onderzoeker Anton Van der Stoep wiskundige methoden verbeterd en ontwikkeld voor het modelleren van de prijzen van financiële derivaten.

Cryptografische beveiliging met de snelheid van het licht

Wanneer mensen die elkaar niet vertrouwen veilig willen samenwerken, kunnen ze dat doen met behulp van cryptografische ‘commitment schemes’. Max Fillinger (CWI) ontwikkelde en analyseerde relativistische commitment schemes. Op 19 maart verdedigt hij zijn proefschrift ‘Two-Prover Bit-Commitments: Classical, Quantum and Non-Signaling’.

Steven Pemberton in Nieuwsuur over Web@30

Om te vieren dat 30 jaar geleden Tim Berners-Lee zijn voorstel voor het World Wide Web maakte, wordt op 12 maart 2019 een jubileumevenement via het Web uitgezonden. Tv-programma Nieuwsuur interviewde CWI's Webpionier Steven Pemberton. Het interview werd op 8 maart op NPO2 uitgezonden.

Nieuwe inzichten uit reconstructie eerste ALGOL 60 systeem

CWI-promovendus Gauthier van den Hove reconstrueerde en analyseerde het eerste ALGOL 60 systeem, een computersysteem ontworpen en geïmplementeerd op het Mathematisch Centrum (MC, nu CWI). Op 15 februari verdedigt hij zijn proefschrift, dat een voorwoord heeft van de beroemde Amerikaanse computerpionier Donald Knuth.

Florian Speelman wint Andreas Bonn medaille 2018

Florian Speelman (CWI & QuSoft), Remco Molenaar (AMC) en Edwin van der Pol (AMC) wonnen de Andreas Bonn medailles 2018 van het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, die eens in de vijf jaar worden uitgereikt voor oorspronkelijk werk. Naast de medaille kregen de winnaars 1000 euro. Speelman kreeg de prijs voor zijn proefschrift 'Position-based Quantum Cryptography and Catalytic Computation'.

Vrouwelijke leden Europees Parlement vaker te vinden op Wikipedia

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben ontdekt dat vrouwelijke leden van het Europees Parlement iets vaker op meerdere taaledities van Wikipedia te vinden zijn dan hun mannelijke collega’s. De verschillen tussen de taaledities zijn echter groot: terwijl in tien edities de vrouwen oververtegenwoordigd zijn, zijn er dertien edities waarin dat juist voor de mannen geldt.

CWI onderzoekers maken energienetwerk stabieler met wiskunde

Onderzoekers van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) hebben ontdekt hoe schommelingen van wind- en zonne-energie storingen in electriciteitsnetwerken kunnen veroorzaken. Het wiskundig raamwerk ontwikkeld door de onderzoekers biedt ondersteuning bij het voorspellen van mogelijke stroomstoringen in het hoogspanningsnetwerk. Het wetenschappelijk artikel is gepubliceerd in Physical Review Letters op 21 mei 2018.

CWI-onderzoeker Monique Laurent gekozen tot KNAW-lid

Onderzoeker en MT-lid Monique Laurent van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit maakte de KNAW op19 april 2018 bekend. Naast onderzoeker en lid van het management team van het CWI is Monique Laurent als hoogleraar Combinatorische Optimalisering verbonden aan Tilburg University. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers die worden voorgedragen door collega-onderzoekers binnen en buiten de Akademie.

LOFAR brengt groei bliksemflitsen in beeld

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR kan voor het eerst het ontstaan en de ontwikkeling van bliksemflitsen tot op details van ongeveer een meter volgen, wat hopelijk kan leiden tot betere bliksembeveiliging. Deze resultaten werden door een internationaal onderzoeksteam van de RUG, ASTRON, CWI, RU en de VUB op 16 februari 2018 gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Bliksem produceert nagloed van gammastraling

Bliksem wekt röntgen- en gammastraling op. De ioniserende straling van bliksem blijkt veel langer te schijnen dan tot nu toe was aangenomen: er ontstaat een nagloed van gammastraling die tot wel 10.000 keer langer duurt. Dat blijkt voor het eerst uit computersimulaties van onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hun artikel ‘TGF afterglows: a new radiation mechanism from thunderstorms’ is gepubliceerd op 22 oktober 2017 in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Review Letters. Deze ontdekking kan meer inzicht geven in hoe bliksem zich ontwikkelt.

Document Actions