Nieuws

Dutch Site News

Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen

Wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor draagbare en mobiele toepassingen.

In Memoriam Constance van Eeden (1927 – 2021)

Op 21 september 2021 is voormalig CWI-wetenschapper Constance van Eeden overleden. Zij was een van de eerste vrouwelijke wetenschappers van het Mathematisch Centrum (nu CWI) en een wereldberoemde onderzoeker in de statistiek. Ter ere van haar zal CWI in 2022 het Constance van Eeden PhD Fellowship-programma opzetten voor getalenteerde vrouwelijke promovendi.

Managementteam CWI bezoekt Universiteit Twente

Op 31 augustus bezocht CWI's managementteam de Faculteit EEMCS van de Universiteit Twente, als deel van een serie bezoeken aan bètafaculteiten. Mede op basis van deze bezoeken zal het MT van CWI de strategische koers van CWI aanscherpen.

TNO, CWI en TUD ontvangen 1.8 miljoen voor onderzoek naar quantumveiligheid publieke-sleutelinfrastructuur

Een consortium van onder andere TNO, CWI en de TU Delft ontvangt 1.8 miljoen subsidie van NWO om onderzoek te doen naar het quantumveilig maken van publieke sleutelinfrastructuur (PKI), dat de basis vormt van veilige digitale verbindingen en het beveiligen van digitale informatie. Onderzoeksvoorstel HAPKIDO is ingediend naar aanleiding van een oproep van de Nationale Wetenschapsagenda.

Het .nl-domein viert 35e verjaardag

Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde en op 1 mei 1986 de allereerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Sindsdien heeft deze gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

UvA, HvA en CWI lanceren AI Media & Democracy Lab

Hoe gaan AI en digitale technologie de media en democratie transformeren? Onderzoekers van de UvA, HvA en CWI gaan daarvoor samenwerken met mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam in het nieuwe AI, Media & Democracy Lab.

Document Actions