Nieuws

Dutch Site News

Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen

Wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor draagbare en mobiele toepassingen.

In Memoriam Constance van Eeden (1927 – 2021)

Op 21 september 2021 is voormalig CWI-wetenschapper Constance van Eeden overleden. Zij was een van de eerste vrouwelijke wetenschappers van het Mathematisch Centrum (nu CWI) en een wereldberoemde onderzoeker in de statistiek. Ter ere van haar zal CWI in 2022 het Constance van Eeden PhD Fellowship-programma opzetten voor getalenteerde vrouwelijke promovendi.

Managementteam CWI bezoekt Universiteit Twente

Op 31 augustus bezocht CWI's managementteam de Faculteit EEMCS van de Universiteit Twente, als deel van een serie bezoeken aan bètafaculteiten. Mede op basis van deze bezoeken zal het MT van CWI de strategische koers van CWI aanscherpen.

TNO, CWI en TUD ontvangen 1.8 miljoen voor onderzoek naar quantumveiligheid publieke-sleutelinfrastructuur

Een consortium van onder andere TNO, CWI en de TU Delft ontvangt 1.8 miljoen subsidie van NWO om onderzoek te doen naar het quantumveilig maken van publieke sleutelinfrastructuur (PKI), dat de basis vormt van veilige digitale verbindingen en het beveiligen van digitale informatie. Onderzoeksvoorstel HAPKIDO is ingediend naar aanleiding van een oproep van de Nationale Wetenschapsagenda.

Het .nl-domein viert 35e verjaardag

Zondag 25 april 2021 is het exact 35 jaar geleden dat het CWI het .nl-domein registreerde en op 1 mei 1986 de allereerste .nl-domeinnaam: cwi.nl. Sindsdien heeft deze gezelschap gekregen van ruim 6 miljoen andere .nl-domeinnamen. Destijds was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS; vandaag de dag neemt .nl in absolute aantallen een 5e plaats in op de ranglijst van grootste landendomeinen.

UvA, HvA en CWI lanceren AI Media & Democracy Lab

Hoe gaan AI en digitale technologie de media en democratie transformeren? Onderzoekers van de UvA, HvA en CWI gaan daarvoor samenwerken met mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam in het nieuwe AI, Media & Democracy Lab.

CWI publiceert special rondom jubileum

Samen met de redactie van de Nederlandstalige New Scientist publiceert CWI een eenmalig magazine rondom haar 75-jarig jubileum. In het magazine geven CWI-onderzoekers een kijkje in de keuken van het instituut. Het magazine werd vandaag gepresenteerd tijdens CWI’s online jubileum-evenement.

CWI viert 75 jaar innovatie

Het aftellen naar ons 75-jarig jubileum is begonnen. Op 11 februari 2021 vieren we ons 75-jarig bestaan met een online evenement waarin we terugblikken op onze rijke geschiedenis. Maar bovenal kijken we naar de toekomst van wiskunde en informatica.

Workshop over Dutch Secure Autonomous Cloud

CWI en andere kennisinstellingen slaan de handen ineen voor de oprichting van de Dutch Secure Autonomous Cloud. Dit is een transparante, nationale cloud met veiligheidsgaranties voor de verwerking en opslag van vertrouwelijke informatie.

Tim Baarslag geïnstalleerd als lid Jonge Akademie

Na eerder toe zijn aangekondigd als nieuw lid van De Jonge Akademie, is CWI-onderzoeker Tim Baarslag nu officieel geïnstalleerd als Akademie-lid. De Jonge Akademie is een platform van de KNAW, voor jonge onderzoekers die internationaal erkenning genieten voor hun talent.

Amsterdamse coalitie publiceert speciale AI-uitgave in New Scientist

Om het belang van artificiële intelligentie voor de samenleving breed voor het voetlicht te brengen publiceert de Amsterdamse coalitie AI technology for people een speciale uitgave van het blad New Scientist. De special besteedt uitgebreid aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van AI binnen de regio Amsterdam.

Doorbraak in energiezuinige kunstmatige intelligentie

Dankzij een wiskundige doorbraak kunnen toepassingen van kunstmatige intelligentie een factor honderd tot duizend energiezuiniger worden. Daardoor wordt het mogelijk toepassingen bijvoorbeeld op een smartwatch of een smartphone te laten draaien, terwijl dat tot op heden in de cloud moest gebeuren.

CWI werkt aan Next Generation Internet

Het Next Generation Internet POINTER-fonds kende het CWI een subsidie toe om aan een internetarchitectuurrenovatie te werken, om het internet gereed te maken voor de toekomst. De resultaten, die de huidige BSD-sockettechnologie zullen vervangen, zullen een nieuwe generatie privacy-respecterende en betrouwbare internettoepassingen mogelijk maken.

Ton de Kok benoemd tot directeur CWI

Het bestuur van de stichting NWO-I, de institutenkoepel van NWO, benoemt prof. dr. Ton de Kok tot directeur van CWI. De Kok volgt per 1 oktober 2020 de huidige directeur prof. dr. Jos Baeten op, die het instituut sinds 2011 leidde en met pensioen gaat.

IT na corona: dip in wetenschappelijk informatica-onderzoek

In een interview met AG Connect schetst CWI-directeur Jos Baeten hoe de corona-crisis het informatica-onderzoeksveld raakt. Naast alle tegenspoed brengt brengt de crisis ook iets positiefs naar boven, aldus Baeten. ‘Het heeft ook een prachtige kant: dat iedereen bijspringt om een bijdrage te leveren aan deze crisis.’

CWI en HvA samen in lectoraat Applied Quantum Computing

CWI en de Hogeschool van Amsterdam beginnen samen een nieuw bijzonder lectoraat, genaamd Applied Quantum Computing. Het lectoraat ondersteunt het quantumsoftwareinstituut QuSoft bij het overbruggen van de kloof tussen fundamenteel quantumonderzoek en quantumtoepassingen.

Document Actions