Nieuws

Dutch Site News

Nationale Blockchain Coalitie presenteert actieagenda

Minister Kamp van Economische Zaken nam op 20 maart de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede overheden en kennisinstellingen, waaronder het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie.

Nederlands kleinste supercomputer is een feit

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft een supercomputer gebouwd ter grootte van vier pizzadozen. De Little Green Machine II heeft het rekenvermogen van 10.000 pc's en zal gebruikt worden door onderzoekers in de oceanografie, informatica, kunstmatige intelligentie, algoritmiek, financiële modellering en sterrenkunde.

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk

Met een nieuwe wiskundige methode kan een hotel op langere termijn gemiddeld 5% meer omzet halen als rekening wordt gehouden met online reviews. Dirk Sierag, promovendus van het CWI, analyseerde met boekingsgegevens uit het verleden het gedrag van consumenten die hotelkamers boeken. Daarmee maakte hij wiskundige modellen die hotels kunnen ondersteunen bij het bepalen van een optimale prijs van hotelkamers. Op 30 maart promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift 'Revenue Management in the Hotel Industry'. De onderzoeksresultaten zijn ook toepasbaar op films, concerten, sportevenementen en bijvoorbeeld Uber-taxiritten.

Cryptograaf Ronald Cramer ontvangt ERC Advanced Grant

Cryptograaf Ronald Cramer (CWI en UL) ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn project ‘Algebraic Methods for Stronger Crypto’ in maart 2017. De European Research Council (ERC) kent deze meest prestigieuze persoonsgebonden beurzen toe aan excellente, gerenommeerde wetenschappers met nieuwe ideeën voor risicovol grensverleggend onderzoek dat impact heeft op zowel de wetenschap als de samenleving. Met de beurs kunnen vijf jaar lang extra onderzoekslijnen worden opgezet.

Cellen stimuleren groeirichting door eigen kracht

Tijdens de groei van embryo’s richten cellen zich naar krachten uit het omliggende weefsel. Deze krachten ontstaan door verschillen in groeisnelheden, spiercontracties of de zwaartekracht. Wiskundigen van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam toonden voor het eerst aan dat het actief samentrekken van de cel deze heroriëntatie van cellen kan versnellen en vergemakkelijken. Hun onderzoek verscheen onlangs in het toonaangevende tijdschrift Biophysical Journal (112).

CWI lanceert spin-off SEITA energy flexibility

CWI heeft onlangs de spin-off SEITA (Sustainable Energy Is Totally Achievable) gelanceerd, een dienstverlener gericht op de energiesector. SEITA adviseert leveranciers van duurzame energie op het gebied van demand response door middel van flexibele energietarieven.

Harry Buhrman benoemd tot faculteitshoogleraar

Prof. dr. H.M. Buhrman is met ingang van 1 januari 2017 benoemd tot faculteitshoogleraar van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Harry Buhrman  zal in zijn positie als faculteitshoogleraar fungeren als het boegbeeld van Qusoft en zorgdragen voor de verdere uitbouw van dit centrum.

CWI en Inria tekenen samenwerkingsovereenkomst

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Frans onderzoeksinstituut Inria hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend tijdens het feestelijke 70 jarig jubileum van het CWI te Amsterdam. Inria heeft CWI benaderd om samen een Inria International Lab (IIL) op te zetten.

CWI lanceert spin-off Stokhos Emergency Mathematics

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) maakt de oprichting bekend van spin-offbedrijf Stokhos Emergency Mathematics. Stokhos levert sofwareoplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen. Het bedrijf komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het CWI en in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Vandaag, 14 september, lanceert Stokhos zijn eerste commerciële product voor de ambulanceregio Flevoland.