Het verhaal van .nl - nieuwe SIDN podcastserie

SIDN gaat in gesprek met Piet Beertema (CWI) en andere hoofdrolspelers uit de geschiedenis van het internet in Nederland.

Publication date: 03-01-2022

SIDN gaat in gesprek met Piet Beertema (CWI) en andere hoofdrolspelers uit de geschiedenis van het internet in Nederland in hun nieuwe podcastserie.

In 2021 bestond het .nl-domein 35 jaar. Dat was voor de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een mooie aanleiding om in de geschiedenis van ons nationale domein te duiken, dat inmiddels zo onmisbaar is voor de Nederlandse maatschappij en economie. Een domein van ons allemaal en waar we heel trots op mogen zijn. Duik in de geschiedenis van .nl met de nieuwe podcastserie van SIDN.

Vierdelige podcastserie over het ontstaan van .nl en meer

Hoe ontstond het idee voor .nl? En wie – naast Piet Beertema - speelden allemaal een rol in het ontstaan en de ontwikkeling ervan? In een vierdelige podcastserie wordt het verhaal verteld van .nl: van het prille begin in 1986, via de opkomst van het WWW zoals we dat nu kennen tot aan de huidige en toekomstige digitale vraagstukken. SIDN vertelt dit verhaal samen met een aantal hoofdrolspelers uit de afgelopen 35 jaar van de Nederlandse internetgeschiedenis.

De geruisloze oerknal

Op 21 december 2021 werd de eerste aflevering van de podcastserie gelanceerd met als titel ‘De geruisloze oerknal’. Zoals bij zoveel ontwikkelingen hangt het ontstaan van het .nl-domein aan elkaar van gelukkige toevalligheden. Dat Piet Beertema als eerste ter wereld op het idee kwam om internetdomeinnamen te gaan gebruiken die op een 2-letterige landcode eindigen, is hier een uitstekend voorbeeld van. In 2021 was het 35 jaar geleden dat een Nederlandse programmeur dat idee als eerste in praktijk bracht. Waarom was het noodzakelijk dat Beertema met deze oplossing kwam? En hoe komt het eigenlijk dat het CWI zo’n belangrijke rol speelt in de ontstaansgeschiedenis van .nl? Je komt het allemaal te weten in de eerste aflevering van deze podcast.

 

Luister de podcast

Benieuwd naar deze podcast? Luister aflevering 1:

Ben je na het beluisteren van de eerste aflevering nieuwsgierig naar het vervolg? Houd dan de volgende data in de gaten.


4 januari 2022 -
Aflevering 2: De beginjaren
Met onder andere bijdragen van Piet Beertema, Ted Lindgreen en Boudewijn Nederkoorn, de initiatiefnemers van de oprichting van SIDN. De eerste jaren is .nl letterlijk een eenmanszaak: Beertema handelt alle aanvragen persoonlijk af. Maar dit aantal groeit gestaag, tot het moment komt dat het voor hem ondoenlijk wordt om dit naast zijn gewone werk bij het CWI te doen. Hoe zagen die eerst 10 jaar van .nl eruit en wat veroorzaakte de enorme groei?

Luister aflevering 2: 

18 januari 2022 - Aflevering 3: De explosieve groei
Met onder andere bijdragen van Alex Bik en Henny Rietkerk, registrars van het eerste uur. Het jaar 2003 is een sleuteljaar in de geschiedenis van .nl. Het wordt dan ook voor particulieren mogelijk om een .nl-domeinnaam aan te vragen, iets dat voorheen alleen aan bedrijven en organisaties was voorbehouden. Het is de opmaat voor ongekende groeicijfers: van 1 miljoen in 2003 naar uiteindelijk meer dan 6 miljoen nu. Deze groei zorgt ook voor nieuwe verantwoordelijkheden voor SIDN om het .nl-domein veilig en stabiel te houden.

Luister aflevering 3:

 

1 februari 2022 - Aflevering 4 De toekomst

Met onder andere bijdragen van Valerie Frissen, Cristian Hesselman en Roelof Meijer van SIDN fonds, SIDN Labs en SIDN, maar ook van een aantal grondleggers van .nl. Over de toekomst van het internet is veel discussie gaande, ook binnen SIDN denken we na over hoe ons toekomstige internet eruit zal zien. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek door SIDN Labs naar een responsible internet. Welke rol neemt het .nl-domein in deze discussie in? Wat is bijvoorbeeld de invloed van de ‘platformisering’ van het internet op de ‘traditionele’ infrastructuur met domeinnamen? En hoe kijken de grondleggers van .nl naar de toekomst van het internet en het .nl-domein?

Luister aflevering 4:

 

Bron: SIDN - https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/luister-naar-onze-podcastserie-het-verhaal-van-nl.
Deel het artikel van SIDN op Facebook, Twitter of LinkedIn.