Hoe risicovol is toerskiën?

Om het risico toerskiën duidelijker te krijgen, besloot PhD student Judith ter Schure haar toerskitochten te vergelijken met het dagelijks verkeer.

Publication date: 13-02-2020

1%. Dat is het risico dat we overhouden volgens lawinegoeroe Munter, en volgens WePowder. Maar dat is natuurlijk waanzin. Het was tijdens een toerskicursus dat ik dat getal voor het eerst hoorde. Gelukkig was er ook toen ongeloof. Want één op de honderd! We zouden toch gemiddeld wel meer dan honderd skitoeren kunnen maken? Zeker als we alles volgens het boekje doen? Dit artikel gaat over het risico van toerskiën. Ik laat zien dat we eigenlijk helemaal niet goed weten hoeveel veiligheid beslismethodes zoals die van Werner Munter ons hebben gebracht. Maar ook dat dat niet betekent dat het zinloos is. Sterker nog: de grootste slag die we kunnen slaan in risicoreductie ligt nog voor ons.

Lees het hele artikel van Judith ter Schure in deze pdf

De bron van dit artikel is het magazine Hoogtelijn (no 1, 2020)

Judith ter Schure (1992) is statisticus, toerskiër en sportkliminstructeur en -opleider bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging NKBV. Ze doet promotieonderzoek bij de Machine Learning onderzoeksgroep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) naar nieuwe statistische methodes voor het stapelen van wetenschappelijke inzichten.