Wat is er te doen bij CWI?
Activiteiten:
Scan je surprise ei en raad wat er in zit
Doelgroep: kinderen vanaf 6 jaar
Zou jij van tevoren willen weten wat er in een surprise ei zit, zodat je niet weer hetzelfde poppetje krijgt? Wij kunnen met röntgenstraling in het ei kijken zonder het open te maken! Bezoek ons Flex Ray lab, waar we een surprise ei voor je scannen.
Ook laten we zien hoe je een gesloten boek kunt lezen, wanneer je avocado perfect rijp is, en waarom elk museum in Nederland wel een röntgenmachine zou willen hebben.
Bliksem-show
Doelgroep: kinderen en volwassenen
We maken vonken en bliksempjes. Ook leggen we graag de uit hoe ze ontstaan, hoe ver we ze wiskundig kunnen modelleren, en waarom dat belangrijk is.
Hoe verzin je leuke spelregels?
Doelgroep: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar
Het ontwerpen van leuke spellen is moeilijk en kost heel veel tijd. Om dit eenvoudiger te maken, hebben we de Vie app ontwikkeld. Vie is een visuele programmeertaal waarmee je snel 2D spelletjes kunt ontwerpen. Je krijgt een korte introductie en de kans om zelf spelregels te verzinnen en uit te proberen.
Van plaatjes programmeren tot programmeertaal
Doelgroep: een opdracht vanaf 8 jaar en een andere opdracht voor volwassenen
Computers programmeren doe je met een programmeertaal. Er zijn honderden programmeertalen in omloop, van groot tot klein, van eenvoudig tot heel ingewikkeld.
In deze sessie maak je kennis met YOP: een mini-taaltje om plaatjes mee te tekenen. Door eenvoudige instructies te geven, laat je een virtuele stift over het scherm bewegen, en voilà, je hebt een tekening. Maar wist je dat programmeertalen ook computerprogramma’s zijn? Dat betekent dat je ze zelf kan programmeren! Je kunt bijvoorbeeld bestaande sleutelwoorden vertalen in het Nederlands of Arabisch. Of je eigen instructies bedenken voor nieuwe geometrische vormen. Zo kun je dus de taal aanpassen aan je eigen wensen. Kom ook en word een echte taalingenieur!
Zoek het lek
Doelgroep: kinderen en volwassenen
Leidingen zijn erg belangrijk om water over lange afstanden te transporteren. Ervoor zorgen dat er geen water verloren gaat, is geen gemakkelijke taak. Want of we het nu leuk vinden of niet, lekken komen vaak voor! Het beste wat we kunnen doen, is deze lekken zo snel en nauwkeurig mogelijk opsporen.
Hoe doen we dat als we niet de echte leiding kunnen zien, maar alleen de datapunten van een paar sensoren die we in de waterleidingen hebben gestopt? We kunnen gebruik maken van simulaties en kunstmatige intelligentie om die gaten in onze kennis ‘op te vullen’! Door dezelfde technologieën in te zetten die voor onder andere ChatGPT worden gebruikt, kunnen we ook simulaties van waterstromingen genereren. Dergelijke simulaties kunnen vervolgens worden gebruikt om het lek te lokaliseren. We zullen laten zien hoe dit wordt gedaan met een kleine proefopstelling van een waterleiding. Je kunt zelf het lek komen zoeken. Denk je dat je de AI kunt verslaan?
Cryptris - Next Generation Cryptography Meets Tetris
Doelgroep: kinderen en volwassenen
Een kwaadaardige AI neemt het CWI over en alleen jij kunt het tegenhouden! Je krijgt versleutelde instructies die je sneller moet decoderen dan de AI.
Asymmetrische Cryptografie maakt dit makkelijk voor jou, maar exponentieel moeilijker voor de AI: want jij hebt de Geheime Sleutel, terwijl de AI alleen de Publieke Sleutel heeft. Jij hebt dus de kans om het CWI te redden.
Het handelsreizigersprobleem
Doelgroep: kinderen
Je gaat op reis langs alle universiteitssteden van Nederland en wil natuurlijk je route zo efficiënt mogelijk inplannen. Je taak is dus het vinden van een kortste rondreis langs al deze steden. Als het je lukt krijg je een cadeautje.
Huis met een kruis competitie
Doelgroep: kinderen
Iedereen kent het tekenspel “huis met een kruis”: Je moet met één pennenstreek een huis met een kruis erin tekenen waarbij geen lijn tweemaal getrokken mag worden. Kun je dit oplossen? Hoeveel verschillende manieren kun je bedenken om dit te doen? Haal het record en win een prijs!
Vind de kortste route door het doolhof
Doelgroep: kinderen
Lukt het jou om zo snel mogelijk de kortste route te vinden door het doolhof heen?
Veelvlakken bouwen van polydron
Doelgroep: kinderen vanaf 4 jaar
Bouwactiviteit van Stichting Vierkant voor Wiskunde.
Geheimschrift en puzzels (vouw- en schildpadpuzzel) & Möbiusband knippen
Doelgroep: kinderen vanaf 8 jaar
Knipactiviteit van Stichting Vierkant voor Wiskunde.