Tentoonstelling Turings Erfenis opent 14 juni 2012

Ter ere van het Alan Turingjaar 2012 organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)  in Amsterdam de tentoonstelling Turings Erfenis. Op 23 juni 2012 wordt wereldwijd de honderdste geboortedag van de beroemde Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) gevierd.

Publicatiedatum
31 mei 2012


Ter ere van het Alan Turingjaar 2012 organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)  in Amsterdam de tentoonstelling Turings Erfenis. Op 23 juni 2012 wordt wereldwijd de honderdste geboortedag van de beroemde Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) gevierd. Turing is bekend als grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie, en als codebreker van de Enigma in de Tweede Wereldoorlog. De tijdelijke tentoonstelling opent op 14 juni en is te zien tot en met 6 oktober 2012.


Als één van de weinigen heeft Turing  voorzien wat de computer voor de mensheid zou gaan betekenen. De tentoonstelling gaat over het leven en werk van Alan Turing en laat zien hoe zijn ideeën worden toegepast in huidig onderzoek.  Ook zijn er historische objecten uit de computergeschiedenis te bewonderen waaronder historische rekenmachines, computersystemen en  in- en uitvoerapparaten.

Op de tentoonstelling is een originele Enigma-machine uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Een Turingmachine van LEGO, gebouwd door twee onderzoekers van het CWI, laat de werking van de computer zien aan de hand van Turings ideeën uit 1936. De tentoonstelling toont ook de laatste toepassingen in de kunstmatige intelligentie. In een film zien bezoekers hoe een robot als kameraadje jonge kinderen helpt omgaan met hun diabetes.  

Het belang van Turings werk voor biologen wordt ook belicht. Turing stelde in 1952 een mechanisme voor patroonvorming voor. Deze Turingpatronen spelen een rol bij embryonale ontwikkeling zoals de verdeling van haren in de vacht en het ontstaan van de asymmetrie van het hart.

Andere bijzondere historische objecten in de tentoonstelling zijn de X1, één van de eerste in Nederland door het Mathematisch Centrum (het huidige CWI) ontwikkelde computers, en iconen als de Osborne ‘laptop’ en de eerste Macintosh. De tentoonstelling besteed ook uitgebreid aandacht aan het concept van programmeren, waarbij de bezoeker een korte reis door de tijd maakt: van Jacquard via Babbage en Turing naar morgen.

----

Op 23 juni - de honderdste geboortedag van Alan Turing - en 6 oktober 2012 - de jaarlijkse Open Dag op het Science Park Amsterdam -  is de tentoonstelling de gehele middag vrij toegankelijk tussen 12.00 en 16.00 uur.  Adres: CWI, Science Park 123, 1098 XG, Amsterdam.

De Alan Turing-tentoonstelling is een initiatief van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Nikhef, Instituut voor Informatica (IvI, UvA), het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC, UvA) en het Korteweg-de Vries Instituut (KdV, UvA). De tentoonstelling is gerealiseerd met bijdragen van IOS Press i.s.m. King’s College Cambridge, Lego Nederland, TNO, TU Delft Library en UvA Computermuseum.

Beeld: De Turingmachine van LEGO is gebouwd door CWI-onderzoekers Jeroen van den Bos en Davy Landman.